UCG započeo proces samoevaluacije u okviru Programa institucionalne evaluacije EUA




UCG započeo proces samoevaluacije u okviru Programa institucionalne evaluacije EUA

U Rektoratu Univerziteta Crne Gore održan je prvi sastanak Radne grupe za izradu Samoevalucionog izvještaja koji bi trebalo da pokaže u kojoj mjeri je državni univerzitet ispunio preporuke Evropske asocijacije univerziteta (EUA) date nakon evaluacije Univerziteta prije tri godine. 

Radnu grupu formirao je vršilac funkcije rektora prof. dr Danilo Nikolić, dok bi Samoevaluacioni izvještaj trebalo da prikaže trenutni presjek stanja u oblastima upravljanja univerzitetom, nastavi i reformi studijskih programa, razvoju istraživačkih kapaciteta, povezivanju sa društvom, razvoju sistema kvaliteta, internacionalizaciji.

Izvještaj će nakon sačinjavanja biti proslijeđen timu evaluatora Programa institucionalne evauacije (IEP) Evropske asocijacije univerziteta koji će u maju 2018. godine posjetiti Univerzitet Crne Gore. Stručnjaci EUA bi tada trebalo da razgovaraju sa upravom Univerziteta, pojedinim dekanima, predstavnicima nastavnog i nenastavnog osoblja i studenata kako bi u direktnom kontaktu provjerili navode iz Samoevaluacionog izvještaja.

Poseban fokus evaluacije biće uticaj grantova za institucionalno jačanje koji su dodijeljeni kroz grant šeme INVO projekata Ministarstva prosvjete.   

Zadatak evaluatora IEP je da na osnovu nalaza „sa terena“ i Samoevaluacionog izvještaja sačine finalni izvještaj o različim aspektima funkcionisanja Univerziteta Crne Gore. Cilj evaluacije nije rangiranje, niti ocjena stanja na Univerzitetu Crne Gore, već ekspetska analiza radi davanja konstruktivnih sugestija u pogledu daljih strateških pravaca razvoja Univerziteta Crne Gore.

Program institucionalne evauacije nezavisna je služba EUA koja sprovodi evaluacije visokoobrazovnih institicija sa ciljem kontinuiranog unaprjeđenja njihovog strateškog upravljanja i interne kulture kvaliteta.

Više informacija o Programu institucionalne evauacije dostupno je na IEP.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.