17.11.2017

V.f. rektora prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa delegacijom Studentskog parlamenta

 
 

Vršilac funkcije rektora prof. dr Danilo Nikolić razgovarao je, povodom Međunarodnog dana studenata 17. novembra, sa delegacijom Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore koju je predvodila predsjednica Sara Arianna Serhatlić. Na sastanku je razgovarano o važnosti internacionalizacije Univerziteta Crne Gore i mobilnosti studenata, značaju stručne prakse i mogućnostima za njeno obavljanje u inostranstvu. Potvrđeno je obostrano opredjeljenje da Univerzitet Crne Gore i krovna studentska organizacije nastave da razvijaju odnose na partnerskoj osnovi i uz međusobno uvažavanje.

Vršilac funkcije rektora prof. dr Danilo Nikolić kazao je da je Međunarodni dan studenata, koji se obilježava u znak sjećanja na stradanje praških studenata, simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje.

On je naveo da se međunarodni karakter praznika poklapa sa strateškim opredjeljenjem Univerziteta – internacionalizacijom, koja je važna za međunarodno pozicioniranje i uspjeh Univerziteta Crne Gore, ali i sa onim što su odlike saradnje Studenstkog parlamenta i Evropske studenstke unije.

- Važan elemenat internacionalizacije je mobilnost ne samo nastavnika, nego i studenata. S obzirom da su vam u prethodna skoro dva mjeseca vrata rektorata i uprave Univerziteta bila uvijek otvorena za sve vaše potrebe i prijedloge koje smo, nadam se, uspješno riješili, pozivam vas da našu uspješnu saradnju u narednom periodu podignemo na još veći nivo. Smatram da je jedan od prvih koraka tješnja saradnja kako bismo pospješili međunarodu mobilnost – kazao je v.f. rektora.

On je predstavnicima Studentskog parlamenta obećao podršku u organizaciji 75. skupštine Evropske studentske unije koja će naredne godine u Crnoj Gori okupiti predstavnike 38 zemalja. Razgovarano je i o neophodnosti usklađivanja Statuta Univerziteta Crne Gore i Pravila studiranja sa izmjenama u Zakonu o visokom obrazovanju i obećana podrška i konstruktivan pristup i saradnja prilikom izrade zakona o mladima i o akademskom integritetu.  

Sastanku sa predstavnicima SPUCG prisustvovala je i predstavnica Kancelarije za međunarodnu saradnju Ana Dragutinović koja je predstavila programe mobilnosti studenata, navodeći da najveće mogućnosti pruža program Erasmus +.

- Imamo preko 70 ugovora za bilateralnu saradnju, od kojih neki pokrivaju sve oblasti koje se izučavaju na UCG – kazala je Dragutinović i pozvala predstavnike SPUCG na zajedničko osmišljavanje aktivnosti kako bi se još veći broj studenata prijavljivao na programe mobilnosti.

- Ali i za učešće u takozvanoj „buddy“ mreži, odnosno sistemu podrške stranim studentima koji dolaze kod nas na mobilnost. Ova mreža je značajna i zbog osnivanja Erasmus mreže studenata u Crnoj Gori  koja bi bila zadužena za organizaciju svih vannastavnih aktivnosti za strane studente, i gdje bi nam bila značajna vaša podrška – navela je ona.

Prva prilika da se studenti upoznaju sa mogućnostima koje nude programi mobilnosti je Erasmus + Info dan, koji će na Univerzitetu biti organizovan 23. novembra, najavila je ona.

- Od ove godine u okviru Erasmus + programa, osim na mobilnost, studenti će moći da se prijavljuju i za obavljanje stručne prakse u inostranstvu, počevši od septembra naredne godine – rekla je Dragutinović.  

V.f. rektora prof. dr Danilo Nikolić ponovio je da je obavljanje stručne prakse, a posebno prilika da se ona obavi u inostranstvu, važna za širenje znanja i unapređenje njegovog kvaliteta, sa čime su se saglasili i predstavnici studenata.

Predsjenica SPUCG Sara Arianna Serhatlić kazala je da je izuzetno važno pristupiti evaluaciji i praćenju kako se sprovodi stručna praksa koja je od ove godine važan segment svih studijskih programa, u čemu je i Studentski parlament spreman da pomogne.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji infrastrukturnih projekata Univerziteta koji su kandidovani kroz kapitalni Budžet i o Naučno-tehnološkom parku. Nikolić je pojasnio da se radi na projektnom zadatku za Naučno-tehnološki park, koji će biti izuzetna prilika za uspostavljanje veza između Univerziteta Crne Gore, privrednog okruženja i start-up zajednice, odnosno za samozapošljavanje visokoškolaca.

V.f. rektora kazao je i da je jedan od ciljeva Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore da se revidira postojeća studentska evaluaciona anketa i pozvao predstavnike Studenstkog parlamenta da daju doprinos njenom inoviranju.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

15.03.2018 Rektorat

Izbor dva dekana i direktora na Univerzitetu Crne Gore

DETALJNIJE

14.03.2018 Rektorat

Predstavljen program Kulturne rute Savjeta Evrope

DETALJNIJE

19.03.2018 Rektorat

Seminar o akademskom integritetu 21. marta  

DETALJNIJE

19.03.2018 Rektorat

Konkurs za objavljivanje univerzitetskih publikacija

DETALJNIJE

15.03.2018 Rektorat

Foto konkurs „Naša kulturna baština  – evropsko nasljeđe“

DETALJNIJE

15.03.2018 Rektorat

Societe Generale banka Montenegro podržala najbolje studente

DETALJNIJE

13.03.2018 Rektorat
Broj citatata istraživača sa UCG prema Google Scholar-u povećan za 31 893 od jula 2017. godine. >>>

13.03.2018 Rektorat

Summer Job 2018

DETALJNIJE

24.02.2018 Rektorat

Pozvali Jovetića da posjeti Univerzitet Crne Gore

DETALJNIJE

23.02.2018 Rektorat

Potpisan sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Nici "Sofija Antipolis"

DETALJNIJE