17.11.2017

V.f. rektora prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa delegacijom Studentskog parlamenta

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Vršilac funkcije rektora prof. dr Danilo Nikolić razgovarao je, povodom Međunarodnog dana studenata 17. novembra, sa delegacijom Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore koju je predvodila predsjednica Sara Arianna Serhatlić. Na sastanku je razgovarano o važnosti internacionalizacije Univerziteta Crne Gore i mobilnosti studenata, značaju stručne prakse i mogućnostima za njeno obavljanje u inostranstvu. Potvrđeno je obostrano opredjeljenje da Univerzitet Crne Gore i krovna studentska organizacije nastave da razvijaju odnose na partnerskoj osnovi i uz međusobno uvažavanje.

Vršilac funkcije rektora prof. dr Danilo Nikolić kazao je da je Međunarodni dan studenata, koji se obilježava u znak sjećanja na stradanje praških studenata, simbol borbe za demokratsko društvo i bolje obrazovanje.

On je naveo da se međunarodni karakter praznika poklapa sa strateškim opredjeljenjem Univerziteta – internacionalizacijom, koja je važna za međunarodno pozicioniranje i uspjeh Univerziteta Crne Gore, ali i sa onim što su odlike saradnje Studenstkog parlamenta i Evropske studenstke unije.

- Važan elemenat internacionalizacije je mobilnost ne samo nastavnika, nego i studenata. S obzirom da su vam u prethodna skoro dva mjeseca vrata rektorata i uprave Univerziteta bila uvijek otvorena za sve vaše potrebe i prijedloge koje smo, nadam se, uspješno riješili, pozivam vas da našu uspješnu saradnju u narednom periodu podignemo na još veći nivo. Smatram da je jedan od prvih koraka tješnja saradnja kako bismo pospješili međunarodu mobilnost – kazao je v.f. rektora.

On je predstavnicima Studentskog parlamenta obećao podršku u organizaciji 75. skupštine Evropske studentske unije koja će naredne godine u Crnoj Gori okupiti predstavnike 38 zemalja. Razgovarano je i o neophodnosti usklađivanja Statuta Univerziteta Crne Gore i Pravila studiranja sa izmjenama u Zakonu o visokom obrazovanju i obećana podrška i konstruktivan pristup i saradnja prilikom izrade zakona o mladima i o akademskom integritetu.  

Sastanku sa predstavnicima SPUCG prisustvovala je i predstavnica Kancelarije za međunarodnu saradnju Ana Dragutinović koja je predstavila programe mobilnosti studenata, navodeći da najveće mogućnosti pruža program Erasmus +.

- Imamo preko 70 ugovora za bilateralnu saradnju, od kojih neki pokrivaju sve oblasti koje se izučavaju na UCG – kazala je Dragutinović i pozvala predstavnike SPUCG na zajedničko osmišljavanje aktivnosti kako bi se još veći broj studenata prijavljivao na programe mobilnosti.

- Ali i za učešće u takozvanoj „buddy“ mreži, odnosno sistemu podrške stranim studentima koji dolaze kod nas na mobilnost. Ova mreža je značajna i zbog osnivanja Erasmus mreže studenata u Crnoj Gori  koja bi bila zadužena za organizaciju svih vannastavnih aktivnosti za strane studente, i gdje bi nam bila značajna vaša podrška – navela je ona.

Prva prilika da se studenti upoznaju sa mogućnostima koje nude programi mobilnosti je Erasmus + Info dan, koji će na Univerzitetu biti organizovan 23. novembra, najavila je ona.

- Od ove godine u okviru Erasmus + programa, osim na mobilnost, studenti će moći da se prijavljuju i za obavljanje stručne prakse u inostranstvu, počevši od septembra naredne godine – rekla je Dragutinović.  

V.f. rektora prof. dr Danilo Nikolić ponovio je da je obavljanje stručne prakse, a posebno prilika da se ona obavi u inostranstvu, važna za širenje znanja i unapređenje njegovog kvaliteta, sa čime su se saglasili i predstavnici studenata.

Predsjenica SPUCG Sara Arianna Serhatlić kazala je da je izuzetno važno pristupiti evaluaciji i praćenju kako se sprovodi stručna praksa koja je od ove godine važan segment svih studijskih programa, u čemu je i Studentski parlament spreman da pomogne.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji infrastrukturnih projekata Univerziteta koji su kandidovani kroz kapitalni Budžet i o Naučno-tehnološkom parku. Nikolić je pojasnio da se radi na projektnom zadatku za Naučno-tehnološki park, koji će biti izuzetna prilika za uspostavljanje veza između Univerziteta Crne Gore, privrednog okruženja i start-up zajednice, odnosno za samozapošljavanje visokoškolaca.

V.f. rektora kazao je i da je jedan od ciljeva Centra za studije i kontrolu kvaliteta Univerziteta Crne Gore da se revidira postojeća studentska evaluaciona anketa i pozvao predstavnike Studenstkog parlamenta da daju doprinos njenom inoviranju.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

22.06.2018 Rektorat

Rektor i predsjednik Upravnog odbora na proširenoj rektorskoj konferenciji BiH

DETALJNIJE

20.06.2018 Rektorat

Konkurs za upis studenata 25. i 26. juna

DETALJNIJE

15.06.2018 Rektorat

Razgovarano o praksi studenata u Njemačkoj i Crnoj Gori  

DETALJNIJE

14.06.2018 Rektorat

Rektor Univerziteta Crne Gore otvorio MECO konferenciju

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

VII Međunarodna konferencija o ugrađenim računarskim sistemima

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

Usvojen predlog UCG: Na budžetu 3501 brucoš

DETALJNIJE

07.06.2018 Rektorat

Interni oglas za angažovanje u nastavi  za studijsku 2018/19. godinu

DETALJNIJE

06.06.2018 Rektorat

Forum i radionica: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU

DETALJNIJE

05.06.2018 Rektorat

Jače povezivanje privrede i Univerziteta rezultira naukom u službi potreba modernog društva

DETALJNIJE

01.06.2018 Rektorat

Rektor UCG na naučnoj konferenciji o Procesu Zapadnog Balkana u Rimu

DETALJNIJE