Senat podržao prof. dr Danila Nikolića za rektora




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Senat Univerziteta Crne Gore podržao je Program razvoja Univerziteta Crne Gore za mandatni period 2017. – 2020. kandidata za izbor rektora prof. dr Danila Nikolića i uputio ga Upravnom odboru na odlučivanje. Upravni odbor bi odluku o izboru trebalo da donese na sjednici koja je zakazana za  utorak, 28. novembra.

Profesor Nikolić, koji je vršilac funkcije rektora, podsjetio je, predstavljajući Program na aktivnosti koje su realizovane u posljednja dva mjeseca kako je na toj dužnosti, a među kojima je uspješna organizacija nastave na Visokoj medicinskoj školi u Beranama, kao i potpisivanje ugovora o saradnji sa tri univerziteta.

On je naveo da su naimenovani rukovodioci Naučnog odbora, Centra za doktorske studije i Centra za studije i monitoring kvaliteta. Isplaćena su i sva zaostala dugovanja profesorima, kazao je profesor Nikolić, uz podsjećanje da je predviđen budžet Univerziteta Crne Gore za narednu godinu u iznosu od 19,3 miliona eura.

On je rekao i da je uspostavljena redovna komunikacija sa dekanima i direktorima fakulteta i instituta, Studentskim parlamentom, Upravnim odborom Univerziteta Crne Gore i Vladom kao osnivačem.

Govoreći o prioritetima u mandatu rektora, profesor Nikolić je naveo osavremenjavanje nastavnih planova i programa kroz kreativnu interakciju studenata, saradnika, profesora i u skladu sa dinamikom tražnje na tržištu.

Prioritet je i kadrovska politika kroz unapređivanje znanja i vještina univerzitetskog kadra, zapošljavanje mladih saradnika, ali i unapređivanje znanja i vještina studenata u cilju bržeg zapošljavanja i realizacije perspektivnih karijera.

Usklađivanje razvoja i intenzivnije povezivanje organizacionih jedinica Univerziteta radi unapređenja operativne efikasnosti, finansijske održivosti, udruživanja prostornih i kadrovskih kapaciteta, bolje iskorišćenosti naučne i stručne opreme, racionalizacije poslovanja, razvoja interdisciplinarnih područja, takođe su važni prioriteti.   

U obraćanju Senatu, kao prioritet, profesor Nikolić naveo je i jačanje partnerskog odnosa sa privrednim subjektima i relevantnim javnim institucijama kroz zajedničke projekte, javno-privatna partnerstva, programe cjeloživotnog obrazovanja i intenzivnije uključivanje privrednika u nastavu, a studenata u privrednu praksu.

Najavio je konstruktivnu saradnju sa državnim institucijama i Vladom kao osnivačem, kao i izradu Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore u najkraćem roku, a u skladu sa relevantnim crnogorskim i strateškim dokumentima Evropske unije iz oblasti visokog obrazovanja.  

On je u Programu naveo da će nastojati da preuzete obaveze ispunjava rukovodeći se svjetskim standardima i najboljom praksom razvoja visokoobrazovnih institucija, uz kvalitetnu podršku nastavnog i administrativnog kadra, stručnih i administrativnih tijela, fakulteta, instituta, umjetničkih akademija i studentskih organizacija.

Program razvoja Univerziteta Crne Gore koji je predstavio kandidat za rektora prof. dr Danilo Nikolić je u prilogu.     

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.