19.04.2017

Centar izvrsnosti predstavio inovativna rješenja

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Prvi crnogorski Centar izvrsnosti BIO-ICT, kojim rukovodi ELektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, predstavio je svoja inovativna rješenja na osmom godišnjem evropskom IOT (Internet of things) samitu u Briselu   

IoT predstavlja sinergijiu najaktuelnijih informaciono-komunikacionih tehnologija današnjice od kojih se očekuje da na globalnom nivou pokrenu 4. tehnološku revoluciju implementacijom desetina milijardi senzorskih čvorova i generisanjem prihoda od nekoliko hiljada milijardi eura do 2020. godine. Ovaj tehnološki koncept će naći primjenu u svim segmentima društva, od proizvodnje do servisa.

 Već poslije nešto više od dvije godine razvoja Centra izvrsnosti, crnogorski stručnjaci ovladali su ovom tehnologijom i razvili više inovativnih riješenja konkurentnih na kompetitivnom globalnom tržištu.

Predstavnici BIO-ICT Centra izvrsnosti iskoristili su priliku da se tokom skupa od prisutnih predstavnika Evopske Komisije upoznaju sa trenutnim i planiranim evropskim politikama u ovoj oblasti. Poseban akcenat stavljen je na potrebu visokog stepena zaštite od cyber zloupotreba što je jedan od strateških pravaca daljeg rada Centra.

Dogovoreni su modeli dalje saradnje koji će doprinijeti da naši stručnjaci dobijaju pravovremene i precizne informacije o usvojenoj regulativi o Internet bezbjednosti u oblasti IoT na evropskom nivou.

Kako su na skupu učestvovali predstavnici lokalnih samouprava, regulatornih tijela, biznis sektora i akademske zajednice, istraživači BIO-ICT Centra razmijenili su iskustva i dogovorili početak saradnje na zajedničkim inicijativama sa  gradskom upravom Barselone, kompanijama Inmarsat i Juniper Networks, kao i francuskim institutom CNRS iz Tuluza.

Posebnu pažnju učesnika privukao je novi BIO-ICT portal LiveGate (http://livegate.ac.me/), kao i postignuti rezultati Centra u primjeni tehnologija softverski definisanih mreža u realizaciji energetski efikasnih, globalno dostupnih, jednostavnih za korišćenje i cjenovno prihvatljivih IoT riješenja.

Ova i druga rješenja, kao i naučni rezultati BIO- ICT centra biće predstavljeni i crnogorskoj zajednici tokom otvorenih dana BIO-ICT centra izvrnosti koji će se održati od 26. do 28. aprila na Univerzitetu Crne Gore .

IoT Samit u Briselu jedan je od vodećih skupova u oblasti  razvoja IoT trendova u Evropi, gdje učestvuje preko 200 predstavnika iz oblasti kreiranja politika i biznisa, i preko 40 govornika iz  institucija Evropske unije, multinacionalnih kompanija, startupova, medija i akademske zajednice. Predstavnici BIO-ICT Centra na Samitu su: direktor Centra profesor dr Igor Radusinović, profesor dr Milica Pejanović-Đurišić, profesor dr Božo Krstajić i mladi istraživači, Slavica Tomović i Božidar Škrbić.

Centar izvrsnosti predstavio inovativna rješenja


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

13.04.2018 Rektorat

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

DETALJNIJE

03.04.2018 Rektorat

Čestitka Rektora Univerziteta Crne Gore za Dan studenata

DETALJNIJE

18.04.2018 Rektorat

Tatjana Stanovčić izabrana za dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo

DETALJNIJE

15.04.2018 Rektorat

Uručena prizanja najboljima

DETALJNIJE

11.04.2018 Rektorat

Dani inženjera

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Sajam američkih univerziteta

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Radionica o finansijskom i administrativnom upravljanju H2020 projektima

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Povodom Dana studenata Rektor se sastao sa predstavnicima Studentskog parlamenta

DETALJNIJE