Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa delegacijom Čangša Univerziteta nauke i tehnologije




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić razgovarao danas sa delegacijom Čangša Univerziteta nauke i tehnologije, koju su predvodili generalni sekretar Fu Hongyuan i direktor za međunarodne odnose Wu Dilong. Sastanku su prisustvovale i direktorice Instituta Konfucije, doc. dr Milena Đukanović i Luo Chun Xia.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjem radu Instituta Konfucije, uspjesima koji su postignuti, kao i mogućnostima za naučnu saradnju dva univerziteta, posebno u oblastima turizma, ekonomije i građevinarstva. Najavljeno je i obnavljanje bilateralnog sporazuma koji bi taj vid saradnje konkretizovao.     

Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore otvoren u februaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije, a cilj mu je promocija kineskog jezika i kulture, kao i razvoj prijateljskih odnosa između Crne Gore i Narodne Republike Kine.

Od otvaranja Instituta organizovani su kursevi kineskog jezika u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i za studente Univerziteta Crne Gore. Osim Podgorice, Institut je proširio djelovanja i na Nikšić, Cetinje, Bar, Kotor i Herceg Novi. Broj polaznika kursa kineskog jezika na godišnjem nivou iznosi nešto više od 500.

U prethodne dvije godine 60 polaznika dobilo je stipendiju da posjeti Kinu u okviru dvonedjeljnog Ljetnjeg kampa koji se tradicionalno održava u Pekingu i Čangši, u kome se nalazi i sjedište Čangša Univerziteta nauke i tehnologije.

Deset studenata je dobilo jednosemestralne i dvosemestralne stipendije za usavršavanje kineskog jezika na Čangša Univerziteta nauke i tehnologije. Takođe, šest studenata Univerziteta Crne Gore i šest učenika crnogorskih srednjih škola u proteklom periodu predstavljali su Crnu Goru na najpoznatijem kineskom takmičenju „Chinese bridge“ u znanju kineskog jezika, a ovogodišnji takmičar je ušao u finale i osvojio nagradu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.