03.05.2017

Zebra školjka registrovana u Šaskom jezeru

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Američki naučnici u saradnji sa timom biologa sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore nedavno su istraživali prisustvo invazivne vrste  -  „zebra školjke“ Dreissena  polymorpha na području crnogorskih slatkovodnih sistema.

 Image-  Istraživanja u Crnoj Gori su započeta u saradnji sa profesorom Dan Molloy,  sa državnog Univerziteta Njujork,  iz  Centra za istraživanje Velikih Jezera. Realizuju se u okviru projekta „Korištenje novih parazita za kontrolu sjevernoameričke populacije školjki roda Dreissena“,  čiji je cilj otkriće parazita koji bi na prirodni način regulisali i suzbili brojnost ove invazivne vrste, objasnio je prof. dr Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore.

On je pojasnio da se svake godine, u Sjedinjenim Američkim Državama izdvoji, samo u oblasti Velikih jezera, više od petsto miliona dolara za suzbijanje ove školjke koja ima tendenciju širenja i izaziva velike štete po životnu okolinu. Ukupna šteta koju je načinila ova vrsta u Americi, dodaje on, počev od 1988. godine, kada je prvi put registrovana u oblasti Velikih Jezera u Kanadi, procjenjuje se na više od pet milijardi dolara.

 Istraživanja u Crnoj Gori su realizovana od 9. do 21. aprila, gdje su pored profesora Molly-ija i tima biologa, učestvovali i dr Yale Passamaneck,  i dr Jacque Keele iz U.S. Departmenta  za unutrašnje poslove, Denver,  USA.

„Invazivna vrsta roda Dreissena polymorpharegistrovana je u velikom broju samo na području Šaskog jezera. To je za sada jedini potrvrđeni nalaz ove invazivne vrste u Crnoj Gori.  Na području ostalih slatkovodnih ekosistema, kao i samog Skadarskog jezera registrovane su samo  autohtone, neinvazivne populacije vrste Dreissena carinata“, saopštio je profesor Pešić.

On je rekao da su preliminarna istraživanja ukazala na postojanje nove vrste parazita koji bi se mogao koristiti za suzbijanje  invazivnih vrsta  i imati primjenu u upravljanju ovom vrstom u vodenim ekosistemima.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

13.04.2018 Rektorat

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

DETALJNIJE

03.04.2018 Rektorat

Čestitka Rektora Univerziteta Crne Gore za Dan studenata

DETALJNIJE

18.04.2018 Rektorat

Tatjana Stanovčić izabrana za dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo

DETALJNIJE

15.04.2018 Rektorat

Uručena prizanja najboljima

DETALJNIJE

11.04.2018 Rektorat

Dani inženjera

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Sajam američkih univerziteta

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Radionica o finansijskom i administrativnom upravljanju H2020 projektima

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Povodom Dana studenata Rektor se sastao sa predstavnicima Studentskog parlamenta

DETALJNIJE