03.05.2017

Zebra školjka registrovana u Šaskom jezeru

 
 

Američki naučnici u saradnji sa timom biologa sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore nedavno su istraživali prisustvo invazivne vrste  -  „zebra školjke“ Dreissena  polymorpha na području crnogorskih slatkovodnih sistema.

 Image-  Istraživanja u Crnoj Gori su započeta u saradnji sa profesorom Dan Molloy,  sa državnog Univerziteta Njujork,  iz  Centra za istraživanje Velikih Jezera. Realizuju se u okviru projekta „Korištenje novih parazita za kontrolu sjevernoameričke populacije školjki roda Dreissena“,  čiji je cilj otkriće parazita koji bi na prirodni način regulisali i suzbili brojnost ove invazivne vrste, objasnio je prof. dr Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore.

On je pojasnio da se svake godine, u Sjedinjenim Američkim Državama izdvoji, samo u oblasti Velikih jezera, više od petsto miliona dolara za suzbijanje ove školjke koja ima tendenciju širenja i izaziva velike štete po životnu okolinu. Ukupna šteta koju je načinila ova vrsta u Americi, dodaje on, počev od 1988. godine, kada je prvi put registrovana u oblasti Velikih Jezera u Kanadi, procjenjuje se na više od pet milijardi dolara.

 Istraživanja u Crnoj Gori su realizovana od 9. do 21. aprila, gdje su pored profesora Molly-ija i tima biologa, učestvovali i dr Yale Passamaneck,  i dr Jacque Keele iz U.S. Departmenta  za unutrašnje poslove, Denver,  USA.

„Invazivna vrsta roda Dreissena polymorpharegistrovana je u velikom broju samo na području Šaskog jezera. To je za sada jedini potrvrđeni nalaz ove invazivne vrste u Crnoj Gori.  Na području ostalih slatkovodnih ekosistema, kao i samog Skadarskog jezera registrovane su samo  autohtone, neinvazivne populacije vrste Dreissena carinata“, saopštio je profesor Pešić.

On je rekao da su preliminarna istraživanja ukazala na postojanje nove vrste parazita koji bi se mogao koristiti za suzbijanje  invazivnih vrsta  i imati primjenu u upravljanju ovom vrstom u vodenim ekosistemima.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

15.03.2018 Rektorat

Izbor dva dekana i direktora na Univerzitetu Crne Gore

DETALJNIJE

14.03.2018 Rektorat

Predstavljen program Kulturne rute Savjeta Evrope

DETALJNIJE

13.03.2018 Rektorat
Broj citatata istraživača sa UCG prema Google Scholar-u povećan za 31893 od jula 2017. godine. >>>

28.02.2018 Rektorat

Konkurs za objavljivanje univerzitetskih publikacija

DETALJNIJE

15.03.2018 Rektorat

Foto konkurs „Naša kulturna baština  – evropsko nasljeđe“

DETALJNIJE

15.03.2018 Rektorat

Societe Generale banka Montenegro podržala najbolje studente

DETALJNIJE

15.03.2018 Rektorat

Seminar o akademskom integritetu 21. marta  

DETALJNIJE

13.03.2018 Rektorat

Summer Job 2018

DETALJNIJE

24.02.2018 Rektorat

Pozvali Jovetića da posjeti Univerzitet Crne Gore

DETALJNIJE

23.02.2018 Rektorat

Potpisan sporazum o saradnji sa Univerzitetom u Nici "Sofija Antipolis"

DETALJNIJE