27.04.2017

Centar izvrsnosti - pionirski poduhvat u crnogorskoj nauci

 
 

Centar izvrsnosti na mladim univerzitetima, poput Univerziteta Crne Gore, istinski je nukleus za sve ono što razvojno zastupamo, vjerujući da je univerzitet ne samo obrazovna, već i naučnoistraživačka ustanova, kazala je rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić na drugom otvorenom Danu BIO-ICT Centra izvrsnosti, koji je organizovan u okviru sedmice obilježavanja Dana Univerziteta.

Jedanaest mladih istraživača je na skupu predstavilo rezultate naučnoistraživačkih radova i konkretne proizvode i patente, koji imaju  komercijalnu i praktičnu upotrebu. 

                             

„Doktorske disertacije na našem Univerzitetu Crne Gore su rijetko ili nikako dosezale patentni nivo, a  ovo što radimo u BIO-ICT Centru izvrsnosti je ozbiljan pionirski posao“, kazala je Vojvodić.

Reforma koja je sprovođena u protekle tri godine, podsjetila je rektorka Vojvodić, je bila usmjerena ne samo na harmonizaciju sa evropskim standardima znanja, već i u pravcu podizanja kvaliteta obrazovanja i kvaliteta rada istraživačke zajednice, što se ogleda na danas predstavljenim rezultatima tog rada.

Ona je poručila da će Univerzitet Crne Gore u narednom periodu mnogo više raditi na obezbjeđivanju razvoja infrastrukture i povoljnog ambijenta za naučnoistraživački rad.

„Očekujemo razradu ozbiljne ideje u saradnji sa Ministarstvom nauke, a to je formiranje Tehnoparka u kampusu Univerziteta“, najavila je rektorka Vojvodić. 

Otvoreni dani su, smatra ona, povod da naučni rezultati postanu vidljiviji, ali i da se, prije upisnog perioda, ohrabre oni najbolji da dođu na Univerzitet Crne Gore.

Trogodišnji istraživački program Centra izvrsnosti koji vodi Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore, uključuje i rad Biotehničkog fakulteta i Instituta za biologiju mora.

„Doprinos jačanju crnogorske privrede kroz dizajniranje novih proizvoda i usluga glavni je cilj BIO ICT Centra izvrsnosti“, kazao je dekan Biotehničkog fakulteta dr Miomir Jovanović, koji je pozvao i privrednike, među ostalim partnerima na ovom projektu, da prenesu svoje utiske komercijalne primjene konkretnih proizvoda Centra izvrsnosti.

Veselin Jovović,  predstavnik „Green House- Jovović“, je kazao da su izumi BIO ICT Centra izvrsnosti omogućili elektronsko praćenje navodnjavanja i smanjenja manuelne radne snage i izrazio nadu da će kontrolisani sistem navodnjavanja doprinijeti još boljim prinosima. „Ovoliki potencijal mladih ljudi zaslužuje da iskoristimo njihovo znanje i dobijemo novi proizvod“, istakao je Jovović

Ilija Guskić, predstavnik COGImara iz Kotora, kazao je da pomoću „pametne bove“ dobijaju precizne podatke u koje vrijeme i sa koliko hrane treba nahraniti ribu, dok im monitoring kvaliteta vode omogućuje sve informacije o uslovima za uzgoj ribe. Kao koristan proizvod pomenuo je i Bioportal koji im omogućava benefite kroz bolji pristup klijentima i prodaju proizvoda i na inostranom tržištu.

 

                                 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE

15.12.2017 Rektorat

Naučnici s Univerziteta Crne Gore dobitnici godišnjih nagrada za naučna dostignuća

DETALJNIJE

14.12.2017 Rektorat

Izabran novi predsjednik Suda časti Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE