Tim "Ovdje napon dvjesta" osvojio putovanje




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studentska organizacija Udruženje evropskih studenata tehnike – BEST,  proteklog vikenda organizovala je lokalnu rundu najvećeg evropskog  inženjerskog takmičenja – EBEC Podgorica, u okviru petih po redu „Dana  inženjera“. 

Takmičenje je okupilo 40 studenata tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore  koji su se nadmetali u dvije discipline – Timski dizajn i Studija slučaja.  Pobjednici su se plasirali na regionalnu rundu takmičenja – EBEC Balkan, koja  se ove godine održava u Mostaru, i tu će dobiti priliku da se sa studentima  tehničkih nauka iz regiona takmiče za plasman na EBEC final, završnu rundu  takmičenja koja će se odigrati u Brnu, u Češkoj.

Prvo mjesto u disciplini Timski dizajn je osvojila ekipa „Ovdje napon dvesta“ koju čine studenti Elektrotehničnog fakulteta Jovan Crnogorac, Mićo Kontić, Stefan Todorović, kao i Milić Toljić sa Arhitektonskog fakulteta. Oni su, pored putovanja na EBEC Balkan, osvojili i poklon pakete organizatora i ERSTE banke kao i vaučer za jednodnevni izlet od turističke agencije IN travel.

Zadatak ove discipline je bio da se, od Imageraspoloživih materijala, konstruiše naprava koja će, lansirana sa rampe postavljene na određenoj visini, prenijeti teret na određenu udaljenost. Takmičari su u ovom zadatku imali priliku da primijene znanja iz oblasti tehnike, dizajna, konstrukcije, znanja o svojstvima kretanja tijela i znanja iz mnogih drugih oblasti koje se izučavaju na tehničkim fakultetima. Simulacije radova je na kraju ocjenjivao tročlani žiri u sastavu: profesor Darko Bajić sa Mašinskog fakulteta, Marko Tošić – mašinski inženjer i osnivač BESTa i Dražen Karadaglić iz Crnogorske asocijacije za nove tehnologije (MANT).

Na takmičenju Studija slučaja, odabrano je kao najbolje rješenje ekipe  „QuattroCAD“ sa Arhitektonskog fakulteta. Ekipu čine: Žaklina Nježić, Đorđe Doderović, Sanja Sekulović i Đorđe Vučević

 U disciplini Studija slučaja, ERSTE banka, kao glavni partner, dala je zadatak „Duh mjesta“, na osnovu kojeg su timovi trebali da osmisle jedinstveno mjesto na području glavnog grada koje će svojim duhom, sadržajem i ponudom aktivnosti postati prepoznatljivo mjesto okupljanja u gradu, simbol Podgorice i simbol stvaranja uspomena i prijatno provedenog vremena u gradu. Pobjednički tim je u svom rješenju predložio izgradnju šetačko-biciklističke staze duž stjenovite obale Morače, koja bi povezivala SC „Morača“ i Kajakaški klub, i na kojoj bi građani Podgorice mogli da se rekreiraju i provode vrijeme u prirodi, kao što su u prošlosti na tačno ovom području to radili naši star.

 Pobjednike je imenovao žiri u sastavu Marko Popović – predstavnik ERSTE banke, Elma Hot – osnivač crnogorskog startup-a „BeeAnd.me“ i Ivana Grgurović – najaktivniji student u Crnoj Gori i osnivač NVO „9. decembar“, ocjenjivali su pet takmičarskih ekipa i kao najbolje rješenje odabralii.

Ove godine, svečanom otvaranu „Dana inženjera“ pisustvovalo je preko 100 ljudi, predstavnika fakulteta, partnerskih kompanija, organizatora, takmičara i predstavnika drugih studentskih organizacija. TakmičarskeImage ekipe su odabrane na osnovu svojih apliakcija. Partneri događaja su bili ERSTE banka, Elektrotehnički fakultet, Inženjerska komora Crne Gore, Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), Crnogorska asocijacija za nove tehnologije, kao i mnogi drugi. 

Dragana Crvenica, predstavnik ERSTE banke, jednog od glavnih partnera događaja, istakla je: „ ERSTE banka je još od prve godine prepoznala je potencijal ovog takmičenja i od tad, za ovih pet godina nikada nismo imali sumnju da li treba da podržimo EBEC. Moram da priznam da su naša očekivanja svake godine bila nadmašena i na tome organizatorima čestitam.“

  „Dani inženjera“ su protekli u pravom inženjerskom duhu, uz mnogo kreativnih rješenja, upoznavanja novih ljudi, primjene teorijskih znanja, a organizatori su zadovoljni odzivom studenata kazavši da je EBEC postao vrlo prepoznatljiv brend na Univerzitetu Crne Gore, i poručuju još veću manifestaciju sledeće godine, kao i brojne druge takmičarsko-edukativne aktivnosti u organizaciji BEST Podgorice u periodu koji dolazi. Zato poručuju studentima da prate njihove aktivnosti i nastavljaju da unaprijeđuju sebe i budu najbolji, što je i slogan ovogodišnjeg EBEC-a.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.