22.04.2017

Nedjelja Univerziteta Crne Gore počela FLUID dizajn forumom

 
 

Peti FLUID dizajn forum, kojim je zvanično otvorena nedjelja Univerziteta Crne Gore, važna je manifestacija crnogorske kulture i primjer inovativne prakse koja referiše na značajne akspekte vizuelne umjetnosti.

Rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić kazala je otvarajući Forum da je njegova tema „Vidljivo/Visible“ ispirativna u vremenu masovne kulture i unifikacije, i da umjetnost, bili skeptici ili ne, zaista mijenja, emancipuje, uznemirava, raduje.

Prema njenim riječima, nedjelja Univerziteta Crne Gore počinje forumom zato što je umjetničko obrazovanje već samo po sebi, po metodama, pristupu talentu, individui, u suštini ideal studiranja.

- I zato je i više nego simbolički to danas u razmišljanju i o reformi obrazovanja i unapređivanja kvaliteta obrazovanja i kvaliteta znanja, vještina, praktičnih znanja, kompetencija. Sve su to osobine metoda sa kojim se mi u našim umjetničkim klasama i radionicama, u našim umjetničko-istraživačkim pristupima, učeći se prvim elementima, uzimajući prve alatke bilo koje umjetnosti u ruke, suočavamo od prvog dana. To je ideal unapređenja svih metoda visokog obrazovanja i uopšte što prisnijeg pristupa studentu kao individui – objasnila je ona.

Vojvodić je podsjetila na nerazumijevanje što male umjetničke klase „postoje na uštrb nečega što je masovni pristup“ i što više koštaju.

„Umjetnost i kultura koštaju u civilizaciji globalnog kapitalizma u kojem živimo. Naravno, mi nijesmo trošak, mi smo ozbiljna investicija. I vi ste ovdje ozbiljna investicija u kulturu i kulturne navike i razvoj kreativnosti“, rekla je ona.

Ministar kulture Janko Ljumović kazao je da je veoma važno što je nakon prvog FLUID dizajn foruma, koji je isključivo bio baziran na umjetnicima, studentima i profesionalcima iz Crne Gore, njegova  ideja brzo proširena i što svjedočimo da danas okuplja ljude s različitih meridijana.

„Držim da je i danas vaš projekat u crnogorskom kontekstu izuzetno inovativan i da ga treba osnaživati konstantno sa različitih adresa“, poručio je on.

Program Foruma počeo je izložbom „Konteksti ilustracije_ljubav“ u Univerzitetskom parku, koju čine radovi 11 mladih ilustratora iz Crne Gore u selekciji Suzane Pajović. Izloženi su radovi Dejana Batrićevića, Bojane Bogavac, Zdravka Delibašića, Srđe Dragovića, Snežane Pupović-Karović, Branke Kovačević, Radomira Milića, Helene Tošić, Jelene Tošković, Ivane Vujošević i Radovana Vukasovića. Izložba će biti postavljena do 10. maja.  


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat

Prof. dr Božu Mihailoviću uručena nagrada Oktoih

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat
Otvoren konkurs za 16. generaciju polaznika Škole retorike. >>>

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE