28.03.2017

Vilani: Živimo u vremenu u kojem treba povratiti zanimanje za naukuRazumijevanje nebeskog časovnika, planeta, tema je koja fascinira sve, riječi su kojima je počeo svoje predavanje  francuski naučnik, dobitnik Fildsove medalje za 2010. godinu, Sedrik Vilani, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Predavanje, koje je organizovano u okviru Dana Frankofonije, u organizaciji Francuskog kulturnog centra, Vilani je započeo slikom Džon Rajt Derbija iz 18. vijeka koja predstavlja filozofa i planetarijum sa lampom umjesto sunca koja obasjava lica radoznale djece.

   „O ovoj slici i oduševljenim licima djece na njoj se puno pričalo. Danas živimo u vremenu u kojem svi narodi pokušavaju da vrate zanimanje za nauku“, kazao je Vilani.

Punu salu zainteresovanih za predavanje, naučnik Vlani je proveo kroz istoriju nauke, počevši od starih Grka, Platona, Ptolomeja i zanimanja za istoriju, pa sve do 15. vijeka.

„Trebalo je čekati Kopernika u 15/16. vijeku da bismo napredovali na polju astronomije, još od vremena starih Grka“. Vilani je govorio o kretanju planeta, zakonitostima do kojih su došli naučnici kroz vjekove. Zanimljiva je njegova konstatacija da je put do istine vrlo često krivudav, da je francuski filozof i književnik, koji je živio u 18. vijeku, rezonovao da sunce ima živahnu dušu i okrećući se oko sebe privlači planete a one prave revoluciju oko ose.

Pitanje kojima se Vilani bavio jeste koliko je Sunčev sistem stabilan, predstavivši na tom fonu različita mišljenja savremenika kroz dva posljednja vijeka. Ovo je aktuelna naučna tema kojom se i sam Vilani bavi.

Šta će se kroz milion godina dogoditi sa planetama koje poznajemo? A kroz milijardu godina? Ovo pitanje je inspirisalo neke od najbriljantnijih matematičara i fizičara posljednjih vjekova; u njemu pronalazimo čitave djelove istorije nauke.  Ako već malo poznajemo solarni sistem, to se ne može reći za našu dobru staru galaksiju; ovaj problem je možda povezan sa mojim radovima o Landauovom prigušenju.  

Sedrik Vilani je rođen 1973. godine u Briv la Gajardu, a studirao je u Tulonu i Parizu. Od 2000. do 2010. je bio predavač–istraživač u École Normale Supérieure u Lionu i bio je gostujući profesor u SAD-u. Poslije je radio kao profesor na Univerzitetu Lion 1, dobitnik je Fildsove medalje za 2010. godinu, direktor je Instituta Anri Poenkare, a nedavno je imenovan za jednoga od sedam viših savjetnika koji su na čelu Naučnog vijeća formiranog od strane Evropske komisije.


 

  

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

22.06.2018 Rektorat

Rektor i predsjednik Upravnog odbora na proširenoj rektorskoj konferenciji BiH

DETALJNIJE

20.06.2018 Rektorat

Konkurs za upis studenata 25. i 26. juna

DETALJNIJE

15.06.2018 Rektorat

Razgovarano o praksi studenata u Njemačkoj i Crnoj Gori  

DETALJNIJE

14.06.2018 Rektorat

Rektor Univerziteta Crne Gore otvorio MECO konferenciju

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

VII Međunarodna konferencija o ugrađenim računarskim sistemima

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

Usvojen predlog UCG: Na budžetu 3501 brucoš

DETALJNIJE

07.06.2018 Rektorat

Interni oglas za angažovanje u nastavi  za studijsku 2018/19. godinu

DETALJNIJE

06.06.2018 Rektorat

Forum i radionica: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU

DETALJNIJE

05.06.2018 Rektorat

Jače povezivanje privrede i Univerziteta rezultira naukom u službi potreba modernog društva

DETALJNIJE

01.06.2018 Rektorat

Rektor UCG na naučnoj konferenciji o Procesu Zapadnog Balkana u Rimu

DETALJNIJE