27.01.2017

Nastavak politikantsko-manipulatorske kampanje


Reagovanje Rektorata Univerziteta Crne Gore povodom stava poslanice Demokratskog fronta Branke Bošnjak u tekstu „Bošnjak protjerali iz rektorata“, objavljenog u Vijestima, u rubrici Društvo, 26. januara 2017:

 

Gospođa Bošnjak u svom prepoznatljivom politikantsko-manipulatorskom maniru nastavlja sa nekorektnom i neprofesionalnom komunikacijom sa kućom u kojoj radi. Naravno da u demokratkom društvu svako ima pravo da kaže ono što misli, ali postoje granice dobrog ukusa koje pojedinci i pored svojih političkih ciljeva ne bi trebalo da prelaze.

Suprotno tvrdnjama gospođe Bošnjak, ne postoji zakonska obaveza koja nalaže poslodavcu da vrati zaposlenog na radno mjesto koje je pokrivao prije odlaska na poslaničku funkciju. Zakon o radu jasno propisuje da se zaposleni u tom slučaju može vratiti „na isto ili drugo radno mjesto koje odgovara njegovom stepenu stručne spreme odnosno nivou obrazovanja i zanimanja“.

Gospođa Bošnjak je o navednim okolnostima i proceduri dostavljeno službeno pravno mišljenje i njoj je nakon isteka mirovanja prava iz radnog odnosa zbog obavljanja poslaničke funkcije ponuđeno novo radno mjesto u skladu sa njenim kvalifikacijama.

Univerzitet se nije bavio genezom angažovanja u Rektoratu ovog stručnjaka za metale i legure niti razjašnjavanjem zakonitosti svojevremenog zapošljavanja gospođe Bošnjak kao "docenta na neodređeno vrijeme", što nije moguće ni po jednom zakonu o visokom obrazovanju, ni ondašnjem ni sadašnjem.

Upravo suprotno, u sklopu obuhvatnih reformi, sa kojima je javnost upoznata, na ustanovi koja decenijama nije imala ni jasnu sistematizaciju radnih mjesta, donijeta je sistematizacija svih univerzitetskih jedinica na osnovu koje je gospođi Bošnjak ponuđeno da nastavi svoj rad na Metalurško-tehnološkom fakultetu (MTF) kao koordinator za transfer tehnologija u Centru za materijale i tehnologiju.

Dakle, ovakva ponuda nije „moralno uniženje“, kako navodi Bošnjak, već je profesionalno korektna i na zakonu zasnovana ponuda, iz koje ne proizilaze bilo kakve štetne posljedice, niti je ugroženo bilo koje pravo vezano za radni status Branke Bošnjak. 

Konačno, kada je riječ o finansijama, Univerzitet Crne Gore ne može da komentariše razliku u koeficijentu koju je Bošnjak imala kao poslanik u Skupštini (26) u odnosu na koeficijente lica sa doktoratom na Univerzitetu Crne Gore (8,01). O tome neka sudi javnost.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

13.04.2018 Rektorat

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

DETALJNIJE

03.04.2018 Rektorat

Čestitka Rektora Univerziteta Crne Gore za Dan studenata

DETALJNIJE

18.04.2018 Rektorat

Tatjana Stanovčić izabrana za dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo

DETALJNIJE

15.04.2018 Rektorat

Uručena prizanja najboljima

DETALJNIJE

11.04.2018 Rektorat

Dani inženjera

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Sajam američkih univerziteta

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Radionica o finansijskom i administrativnom upravljanju H2020 projektima

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Povodom Dana studenata Rektor se sastao sa predstavnicima Studentskog parlamenta

DETALJNIJE