27.01.2017

Nastavak politikantsko-manipulatorske kampanje


Reagovanje Rektorata Univerziteta Crne Gore povodom stava poslanice Demokratskog fronta Branke Bošnjak u tekstu „Bošnjak protjerali iz rektorata“, objavljenog u Vijestima, u rubrici Društvo, 26. januara 2017:

 

Gospođa Bošnjak u svom prepoznatljivom politikantsko-manipulatorskom maniru nastavlja sa nekorektnom i neprofesionalnom komunikacijom sa kućom u kojoj radi. Naravno da u demokratkom društvu svako ima pravo da kaže ono što misli, ali postoje granice dobrog ukusa koje pojedinci i pored svojih političkih ciljeva ne bi trebalo da prelaze.

Suprotno tvrdnjama gospođe Bošnjak, ne postoji zakonska obaveza koja nalaže poslodavcu da vrati zaposlenog na radno mjesto koje je pokrivao prije odlaska na poslaničku funkciju. Zakon o radu jasno propisuje da se zaposleni u tom slučaju može vratiti „na isto ili drugo radno mjesto koje odgovara njegovom stepenu stručne spreme odnosno nivou obrazovanja i zanimanja“.

Gospođa Bošnjak je o navednim okolnostima i proceduri dostavljeno službeno pravno mišljenje i njoj je nakon isteka mirovanja prava iz radnog odnosa zbog obavljanja poslaničke funkcije ponuđeno novo radno mjesto u skladu sa njenim kvalifikacijama.

Univerzitet se nije bavio genezom angažovanja u Rektoratu ovog stručnjaka za metale i legure niti razjašnjavanjem zakonitosti svojevremenog zapošljavanja gospođe Bošnjak kao "docenta na neodređeno vrijeme", što nije moguće ni po jednom zakonu o visokom obrazovanju, ni ondašnjem ni sadašnjem.

Upravo suprotno, u sklopu obuhvatnih reformi, sa kojima je javnost upoznata, na ustanovi koja decenijama nije imala ni jasnu sistematizaciju radnih mjesta, donijeta je sistematizacija svih univerzitetskih jedinica na osnovu koje je gospođi Bošnjak ponuđeno da nastavi svoj rad na Metalurško-tehnološkom fakultetu (MTF) kao koordinator za transfer tehnologija u Centru za materijale i tehnologiju.

Dakle, ovakva ponuda nije „moralno uniženje“, kako navodi Bošnjak, već je profesionalno korektna i na zakonu zasnovana ponuda, iz koje ne proizilaze bilo kakve štetne posljedice, niti je ugroženo bilo koje pravo vezano za radni status Branke Bošnjak. 

Konačno, kada je riječ o finansijama, Univerzitet Crne Gore ne može da komentariše razliku u koeficijentu koju je Bošnjak imala kao poslanik u Skupštini (26) u odnosu na koeficijente lica sa doktoratom na Univerzitetu Crne Gore (8,01). O tome neka sudi javnost.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat

Prof. dr Božu Mihailoviću uručena nagrada Oktoih

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat
Otvoren konkurs za 16. generaciju polaznika Škole retorike. >>>

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE