15.02.2018

Rektor Nikolić i ambasador Galip razgovarali o unapređenju saradnje sa turskim univerzitetima

 
 

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić razgovarao je sa turskim ambasadorom u Crnoj Gori Serhatom Galipom o mogućnostima za unapređenje postojeće i uspostavljanje nove saradnje sa visokoškolskim ustanovama u Turskoj.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je izučavanju turskog jezika na Univerzitetu Crne Gore. U tom kontekstu, na sastanku je saopšteno da bi izučavanje i bolje poznavanje turskog jezika doprinijelo naučnoistraživačkom radu u društveno-humanističkim naukama. Posebno, ako se ima u vidu da Crna Gora i Turska dijele zajedničku kulturu i istoriju i da postoji veliki broj dokumenata u turskim državnim arhivima koji nijesu prevedeni na naš jezik.  

Rektor Nikolić i ambasador Galip razgovarali su o mogućnosti za uspostavljanje bliže saradnje sa turskim univerzitetima. Trenutno, Univerzitet Crne Gore, osim bilateralne saradnje, sa turskim univerzitetima sarađuje i kroz program Evropske unije Erasmus plus i program razmjene studenata i osoblja Mevlana, koji finansira Vlada Turske. Član je i Balkanske univerzitetske asocijacije, čiji je osnivač Univerzitet u Trakiji, sa kojim Univerzitet Crne Gore sarađuje kroz Mevlana program.

Rektor Nikolić je ukazao da se univerzitetska i saradnja dvije zemlje može, osim u oblasti  društveno-humanističkih nauka, dalje razvijati i u oblasti tehničko-tehnoloških nauka i umjetnosti.

Ambasador Galip kazao je da će turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju u Crnoj Gori (TIKA) nastaviti da finansira izgradnju Fakulteta dramskih umjetnosti u okviru  Univerzitetskog kompleksa – Akademija umjetnosti na Cetinju. On je pozvao Univerzitet Crne Gore da naredne godine prijavi projekte koje bi mogla da finansira TIKA.

Sastanku su, osim rektora Nikolića i ambasadora Galipa, prisustvovali i prorektorica Univerziteta Crne Gore prof. dr Đurđica Perović i v.d. direktora turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ Can Güray.  


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

15.03.2018 Rektorat

Izbor dva dekana i direktora na Univerzitetu Crne Gore

DETALJNIJE

20.03.2018 Rektorat

Međunarodna iskustva o jačanju akademskog integriteta

DETALJNIJE

19.03.2018 Rektorat

Seminar o akademskom integritetu 21. marta  

DETALJNIJE

19.03.2018 Rektorat

Konkurs za objavljivanje univerzitetskih publikacija

DETALJNIJE

15.03.2018 Rektorat

Foto konkurs „Naša kulturna baština  – evropsko nasljeđe“

DETALJNIJE

15.03.2018 Rektorat

Societe Generale banka Montenegro podržala najbolje studente

DETALJNIJE

14.03.2018 Rektorat

Predstavljen program Kulturne rute Savjeta Evrope

DETALJNIJE

13.03.2018 Rektorat
Broj citatata istraživača sa UCG prema Google Scholar-u povećan za 31 893 od jula 2017. godine. >>>

13.03.2018 Rektorat

Summer Job 2018

DETALJNIJE

24.02.2018 Rektorat

Pozvali Jovetića da posjeti Univerzitet Crne Gore

DETALJNIJE