Crna Gora zvanično predstavljena na CMS Odboru u CERN-u




Crna Gora zvanično predstavljena na CMS Odboru u CERN-u
Crna Gora je  zvanično predstavljena na CMS Odboru u CERN-u. Naša zemlja je prvi put aplicirala za punopravno članstvo na CMS eksperimentu, jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, u kojem učestvuje preko 3.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta.
Image
Istraživačku grupu ispred Crne Gore, trenutno sastavljenu od fizičara i inženjera sa Univerziteta Crne Gore, predstavila je profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, dr Nataša Raičević. Crnogorska grupa je Odboru CMS-a predložila konkretne projekte na kojima bi radili iz domena fundamentalnih istraživanja, kao i na unaprijeđivanju detektora.

Shodno pravilima CMS kolaboracije, glasanje će biti obavljeno na sljedećem Kolaborativnom odboru, a koji će se održati 23. juna. 

U slučaju da odluka bude pozitivna, Crna Gora bi se prvi put upisala na CERN-ovu naučnu mapu. Umrežavanje naših istraživača sa vodećim naučnicima iz svoje oblasti, i njihovo uključivanje u najsavremenije tehnološke projekte ima višestruk značaj. Najmlađi istraživači, koji pohađaju master ili doktorske studije, takođe će biti dio ovih projekata, a svoja istraživanja će moći da obavljaju direktno iz crnogorskih institucija, zbog dostupnosti podataka.

Širenje međunarodne institucionalizovane saradnje je važno, ne samo za nauku, već i za sveukupni proces EU integracija i opšti ugled Crne Gore, koja bi zahvaljujući ovom međunarodnom projektu bila dio Evropske istraživačke mreže.

CMS je jedan od najkompleksnijih naučnih projekata, u kojem se proizvode najveći energetski sudari do sada. U fokusu svjetske javnosti je bio 2012. godine, zbog otkrića Higsovog bozona. 
Od 2010. godine preko Kolaboracije, urađeno je preko 500 naučnih članaka na osnovu dobijenih podataka na eksperimentu.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.