12.05.2017

Međunarodna saradnja i razmjena važni za kvalitet visokog obrazovanja


Rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić i dekan Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Dragan Bogojević učestvovali su na 17. Skupštini Agencije univerziteta frankofonije (AUF), koja je od 10. do 12. maja održana u Marakešu, u Maroku.

AUF je operativno tijelo međunarodne organizacije frankofonije. Čine je 854 članice iz 111 zemalja svijeta - Evrope, Amerike, Azije i Afrike.

Univerzitet Crne Gore pridruženi je član AUF-a od decembra 2016. godine i pripada regionalnoj kancelariji Centralna i istočna Evropa, čije je sjedište u Bukureštu, u Rumuniji. Skupština AUF-a održava se svake četvrte godine, a okuplja rektore, predsjednike, direktore i dekane koji na skupu definišu pravce djelovanja i politiku Agencije.

Na Skupštini u Marakešu za novog predsjednika AUF-a izabran je Sorin Mihai Cimpeanu, aktuelni rektor Univerziteta poljoprivrednoh nauka i veterinarske medicine u Bukureštu. Usvojen je novi Statut asocijacije i Strategija rada (2017-2021) i formirano novo tijelo – naučni savjet. Formirana je i nova struktura za članstvo, pa je pored stalnih i pridruženih članica, uveden i član posmatrač.  

Organizovana su i četiri okrugla stola na kojima su predstavljene studije slučaja o različitim izazovima na polju uspostavljanja standarda kvaliteta u visokom obrazovanju, favorizujući međunarodnu saradnju i razmjenu kao najbolji korektiv i doprinos kvalitetu i razvojnim problemima, i ističući opasnosti  globalizacionih procesa.

Na okruglom stolu, kojim je predsjedavao Mohamed Ketata, direktor regionalne kancelarije kojoj pripada Univerzitet Crne Gore, predstavljani su primjeri univerziteta iz Ženeve i iz Kartagine.

Kroz primjere Univerziteta u Kvebeku, Saveza poslodavaca u Libanu, Nacionalnog instituta za administraciju i upravljanje na Madagaskaru pokazano je da je partnestvo univerziteta i tržišta rada ključno za kvalitet modernizacionih procesa u visokom obrazovanju i kvalitet ljudskog resursa.

Jedan od okruglih stolova bio je posvećen osnivanju ženske mreže frankofonih univerziteta s ciljem boljeg uključivanja žena u institucijama visokog obrazovanja i kreiranju javnih politika.

Lejla Saade, predsjednica doktorske škole prava na Bliskom istoku, sa sjedištem u Libanu, izložila je koncept Frankofone opservatorije za rodnu ravnopravnost.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE

15.12.2017 Rektorat

Naučnici s Univerziteta Crne Gore dobitnici godišnjih nagrada za naučna dostignuća

DETALJNIJE

14.12.2017 Rektorat

Izabran novi predsjednik Suda časti Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE