04.04.2018

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Visoka delegacija Evropske svemirske agencije boravila je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i na radionici, koja se održala danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, predstavila program i aktivnosti koje sprovodi u cilju uključivanja naučnika iz Crne Gore u projekte ove prestižne naučnoistraživačke institucije.

-Svjesni smo širokog spektra prednosti koje Crna Gora može dobiti saradnjom sa Evropskom svemirskom agencijom. Benefiti su ne samo za naučnu zajednicu već, i na duže staze, za našu industriju i ekonomiju. Delegacija Evropske svemirske agencije će nam pomoći u pronalaženju načina na koji odgovarajuće ideje crnogorskih naučnika integrišemo u ovu veliku naučno-tehnološku organizaciju, izjavila je ministarka nauke dr Sanja Damjanović.

Delegacija u sastavu: Frederic Nordlund, Direktor Odsjeka za međunarodnu saradnju, Mariangela Cataldo, Sektor za nauku, primjenu i klimu, Ferdinando Tonicello, Sektor za tehnologiju, inženjerstvo, kvalitet i Anabelle Fonseca iz Odsjeka za međunarodnu saradnju, predstavila je projekte koje sprovodi Agencija, a odnose se na brojne oblasti, od područja meteorologije i zaštite životne okoline do satelitske navigacije i robotike.

Frederic Nordlund, šef zvanične Delegacije, kazao je da saradnja Crne Gore i Evropske svemirske agencije može donijeti mnogo koristi za našu zemlju i građane. Podaci koje Agencija svakodnevno prikuplja pomažu da se dodatno istraži okruženje i pružaju mogućnost anticipiranja događaja koji imaju tendenciju da prouzrokuju štetu po okolinu.


-Želimo da na radionici definišemo konkretne projekte koje ESA može raditi sa naučnicima iz Crne Gore. Svi sateliti koje posjeduje Agencija, odnosno podaci koje prikupljaju su esencijalni za oblast meteorologije, telekomunikacija, i samim tim mogu biti od velike koristi za Crnu Goru, kazao je gdin Nordlund okupljenim novinarima.

Status naučnih aktivnosti koje se trenutno sprovode u Crnoj Gori, prioritetne oblasti istraživanja, kao i potencijalne projekte na kojima može sarađivati sa Agencijom, predstavio je generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke dr Darko Petrušić.

Na radionici su prisustvovali predstavnici crnogorske naučnoistraživačke zajednice, Univerziteta Crne Gore, odnosno Mašinskog, Elektrotehničkog, Metalurško-tehnološkog fakulteta, Centra izvrsnosti, Univerziteta Donja Gorica, Univerziteta Mediteran i Zavoda za geološka istraživanja. Oni su imali priliku da se bliže upoznaju sa članovima delegacije ESA i u otvorenom razgovoru daju svoje prijedloge budućih istraživanja između ove prestižne organizacije i crnogorskih naučnih institucija.

Zemlje koje nijesu članice ESA sarađuju sa ovom naučnom organizacijom preko tzv. „cooperation agreement“, odnosno sporazuma o saradnji, a što je jedan od načina i da se uključi Crna Gora. Naši naučnici bi imali priliku da koriste otvorene i dostupne podatke koje ESA posjeduje. 

Druga radionica sa predstavnicima Evropske svemirske agencije, na kojoj će se održati predavanje o programima ESA koji se odnose na posmatranje Zemlje, obradu slika, inženjerstvo i tehnologiju, održaće se sjutra, 5. aprila u zgradi Rektorata (Sala Senata) u periodu od 9-12 časova.

ESA je međunarodna organizacija sa 22 države članice. Za ESA-u radi oko 2.200 naučnika iz svih država članica.

Budžet Agencije za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura, od čega 80 odsto ide na ulaganje u industriju.

Ministarstvo nauke


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

24.05.2018 Rektorat

Crnogorska delegacija na ministarskoj konferenciji o visokom obrazovanju u Parizu

DETALJNIJE

24.05.2018 Rektorat

UCG preuzima predsjedavanje UNIADRION asocijacijom univerziteta 1. juna

DETALJNIJE

24.04.2018 Rektorat

Informator 2018/19. za buduće studente

DETALJNIJE

15.05.2018 Rektorat

Primjena prava intelektualne svojine značajna za poboljšanje investicionog ambijenta

DETALJNIJE

15.05.2018 Rektorat

Dvije sajamske nagrade za  Univerzitet Crne Gore

DETALJNIJE

14.05.2018 Rektorat

Dnevnik putovanja školskog broda "Jadran"

DETALJNIJE

11.05.2018 Rektorat

Upravni odbor UCG predložio upis za 3501 brucoša

DETALJNIJE

10.05.2018 Rektorat

Izazovi uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori: Šansa za povezivanje nauke i biznisa

DETALJNIJE

09.05.2018 Rektorat

Predstavnici UCG na međunarodnoj konferenciji o plagijarizmu

DETALJNIJE

08.05.2018 Rektorat

Rektor i predsjednik Upravnog odbora posjetili Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

DETALJNIJE