04.04.2018

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Visoki zvaničnici Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL) i Evropske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO) predstavili su danas, na radionici koja se održala u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, programe saradnje istraživačima i studentima iz Crne Gore, kao i konkurse na koje mogu aplicirati svi zainteresovani. Ispred EMBO i EMBL-a govorile su dr Silke Šumaher, direktorica Međunarodne saradnje EMBL-a i Hana Jurina iz istog Odsjeka.

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović zahvalila se delegaciji na drugoj posjeti Crnoj Gori, koja je uslijedila nakon sastanaka Savjeta EMBO i EBML, koji se održao u novembru prošle godine u Hamburgu, kada je Crna Gora formalno postala član ovih prestižnih evropskih naučnih institutcija. To će, kako je naglasila ministarka, pružiti velike mogućnosti crnogorskim naučnicima i delegacija će nas savjetovati kako da na najbolji način koristimo prednosti članstva.

-Jačanje istraživačkih kapaciteta i inovacija kroz internacionalizaciju, pridruživanje velikim infrastrukturama i uključivanje u međunarodne istraživačke projekte, prioriteti su Ministarstva nauke. Sve navedeno će omogućiti pristup novim tehnologijama, podstaknuti umrežavanje, doprinijeti povećanju učešća u okvirnim programima EU poput Horizonta 2020, transferu znanja i tehnologija, ali i pokretanju novih kompanija. Internacionalizacija je danas prioritet i razvijenih zemalja, jer nijedna zemlja danas ne može samostalno savladati globalne izazove. Male zemlje, poput Crne Gore, nemaju drugu alternativu, kazala je ministarka Damjanović u uvodnom obraćanju.

Prof. dr Predrag Miranović, direktor Centra za doktorske studije i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, Univeziteta Crne Gore zahvalio se u pozdravnom govoru ministarki Damjanović na iniciranju i pokretanju ideje da se crnogorski istraživački povežu sa renomiranim svjetskim laboratorijama. Ovi naučni centri nijesu samo mjesta koja pružaju dobre uslove i najsavremeniju opremu, već i mogućnost da naši istraživači budu na frontu svjetskih naučnih istraživanja.

-Ovo je jedini put za Crnu Goru, imajući u vidu veličinu zemlje i nije realno očekivati da se možemo samostalno baviti naukom na svjetskom nivou. Ovo je naša šansa da budemo dio većeg sistema, konzorcijuma, da se povežemo sa dobrom istraživačkom grupom i na taj način budemo na frontu svjetske nauke, istakao je prof. dr Miranović i dodao da benefite od mobilnosti imaju ne samo istraživači već i matična institucija koja ih šalje, te da je kao dekan PMF-a izuzetno zadovoljan uspostavljenom saradnjom sa EMBL i EMBO.

Crnogorskim istraživačima i studentima se pruža mogućnost za aktivno uključivanje u međunarodne projekte koje realizuju ove dvije institucije, a što će omogućiti korišćenje najsavremenije tehnologije iz oblasti molekularne biologije i medicine. EMBL i EMBO nude veliki broj programa i stipendija, a studenti doktorskih studija imaće priliku da nekoliko mjeseci borave upravo u ovim institucijama. 

O ovim modelima saradnje ranije danas je delegacija EMBL i EMBO detaljnije razgovarala sa ministarkom Damjanović.
Silke Šumaher, direktorica Međunarodne saradnje EMBL-a, predložila je organizovanje službene posjete zainteresovanih studenata iz Crne Gore ovim institucijama, u drugoj polovini godine, kako bi se bliže upoznali sa njihovom radom i definisali potencijalne predmete istraživanja. Takođe, upoznala je ministarku Damjanović i sa programima za profesore biologije u srednjim školama, koji mogu pohađati kurseve u organizaciji ovih prestižnih institucija.

Na sastanku kojem su prustvovali i Hana Jurina iz Odsjeka međunarodne saradnje, moderator na radionicama doc. dr Danilo Mrdak sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i nacionalna kontakt osoba za saradnju sa EMBL i EMBO i Djurdjina Bulatović, savjetnica u Kabinetu ministarke nauke, konstatovano je da je neophodno potpisati ugovor sa Univerzitetom Crne Gore kako bi se omogućilo studentima da aktivno koriste njihove programe. S tim u vezi, delegacija EMBL i EMBO je danas takođe bila i u zvaničnoj posjeti Rektoratu Crne Gore i susrela sa rektorom prof. dr Danilom Nikolićem.

Druga radionica sa predstavnicima EMBL i EMBO-a održaće se sjutra, 5. aprila u amfiteataru Instituta za bolesti djece, Kliničkog centra Crne Gore sa početkom u 9 časova
Crna Gora će učestvovati na sljedećoj sjednici Savjeta EMBO i EBML, u julu ove godine u Hamburgu, i imaće status posmatrača.

Ministasrtvo nauke


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

24.05.2018 Rektorat

Crnogorska delegacija na ministarskoj konferenciji o visokom obrazovanju u Parizu

DETALJNIJE

24.05.2018 Rektorat

UCG preuzima predsjedavanje UNIADRION asocijacijom univerziteta 1. juna

DETALJNIJE

24.04.2018 Rektorat

Informator 2018/19. za buduće studente

DETALJNIJE

15.05.2018 Rektorat

Primjena prava intelektualne svojine značajna za poboljšanje investicionog ambijenta

DETALJNIJE

15.05.2018 Rektorat

Dvije sajamske nagrade za  Univerzitet Crne Gore

DETALJNIJE

14.05.2018 Rektorat

Dnevnik putovanja školskog broda "Jadran"

DETALJNIJE

11.05.2018 Rektorat

Upravni odbor UCG predložio upis za 3501 brucoša

DETALJNIJE

10.05.2018 Rektorat

Izazovi uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori: Šansa za povezivanje nauke i biznisa

DETALJNIJE

09.05.2018 Rektorat

Predstavnici UCG na međunarodnoj konferenciji o plagijarizmu

DETALJNIJE

08.05.2018 Rektorat

Rektor i predsjednik Upravnog odbora posjetili Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

DETALJNIJE