Pozdravna riječ rektorke prof. Radmile Vojvodić




Pozdravna riječ rektorke prof. Radmile Vojvodić

 Buduće kolege i koleginice,

 

Odabravši Univerzitet Crne Gore, vi ste zakoračili na najstariju i najuspješniju ustanovu visokog obrazovanja u Crnoj Gori, koja se od osnivanja 1974. godine stalno unapređuje i razvija, i koja vodi brigu ne samo o kvalitetu nastave i organizaciji studija, već i o individualnom pristupu studentu, razvoju ličnosti i njegovim posebnim talentima.

Ujedno, vi stupate u zajednicu od preko 20 000 studenata Univerziteta Crne Gore, koja dijeli zajedničke vrijednosti u evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Univerzitet Crne Gore učestvuje u velikom broju programa Evropske unije, bavimo se unapređenjem praktičnih znanja i stranih jezika kod naših studenata, podstičemo naučno i umjetničko stvaralaštvo. Sve više naših studenata i profesora ide na razmjenu na najbolje evropske univerzitete i to je mogućnost koja se i vama pruža.

Vaša diploma i vaše znanje moraju biti konkuretni na evropskom tržištu, a sa reformom modela studiranja – trogodišnje osnovne, dvogodišnje master i trogodišnje doktorske studije (3+2+3) – koju realizujemo upisom vaše generacije, harmonizovali smo nastavne planove i programe sa referentnim univerzitetima u Evropi.

Zato podmlađujemo naučni i nastavni kadar, unapređujemo nastavu i praktični rad, osnažujemo naučno-istraživački rad i primjenu u praksi, povezujemo se sa privredom i društvom, podstičemo samozapošljavanje i preduzetničku kulturu naših visokoškolaca. Poštovane kolege, budite dio naše akademske zajednice, koja uvažava tradicionalne i slijedi crnogorske i evropske vrijednosti.

Pred vama su godine učenja, ali i druženja, razgovora o problemima, zauzimanje stavova, sticanje kulturnih navika, sport, društvena angažovanost – sve je to studiranje.

Znanje pokreće – na vama je da vjerujete u vlastite talente i uspjeh koji je zasnovan na znanju i rezultatu rada, da budete vrijedni i solidarni, slobodni i samouvjereni, znatiželjnog, kritičkog i kreativnog duha. Na vašim profesorima i njihovim saradnicima je da sve te vrijednosti podstiču kod vas u misiji stvaranja društva znanja.

Mi smo tu zbog vas. Vaš individualni intelektualni i profesionalni razvoj, u centru je naše pažnje. Čestitam vam početak studentskog života i želim uspjeh na studijama na Univerzitetu Crne Gore.

 

prof. Radmila Vojvodić

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.