Studenti Evropske studentske unije u Budvi krajem godine




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na 74. Skupštini Evropske studentske unije koja se održava na Bledu (Slovenija), Studentski parlament Univerziteta Crne Gore prezentovao je projekat 75. Skupštine Evropske studentske unije koja će se održati u Crnoj Gori krajem novembra ove godine. Najveći događaj iz oblasti visokog obrazovanja i studentskih prava, koji okuplja lidere nacionalnih studentskih unija Evrope, iz 39 država, organizovaće se u Budvi. Podsjetimo, Evropska studentska unija (ESU) je krovna organizacija 46 nacionalnih studentskih unija i predstavlja više od 15 miliona studenata u Evropi.

Organizacija tako prestižnog i masovnog događaja veliki je izazov za Studentski parlament UCG, te krovna organizacija studenata državnog univerziteta aktivno radi na realizaciji ovog projekta već par mjeseci. U proteklom periodu, Studentski parlament je održao niz sastanaka sa predstavnicima državnih institucija Crne Gore, uključujući i sasatanak sa predsjednikom Vlade Crne Gore gdinom Duškom Markovićem, koji će biti na čelu Počasnog odbora za organizaciju Skupštine Evropske studentske unije u Crnoj Gori.

Na sjednici Skupštine ESU iskazana je puna podrška realizaciji sljedeće Skupštine koja će biti održana u našoj državi i iskazano očekivanje da će Studentski parlament UCG profesionalno i na najvišem nivou organizovati ovaj veliki događaj, koji treba da bude kruna dosadašnjeg četrnaestogodišnjeg rada krovne organizacije studenata u borbi za bolji položaj studentske populacije i njihov status u širem evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Tokom prvog dana Skupštine, prezentovani su i jednoglasno usvojeni godišnji izvještaji članova predsjedništva i članova izvršnog odbora Evropske studentske unije, a predstavljeni su i rezultati anketa i istraživanja radnih grupa koje su se bavile različitim studentskim problemima. Takođe, održani su izbori za saziv koji će voditi uniju narednih godinu dana. Za predsjednika ESU- a izabran je Adam Gajek (Poljska), a za potpredsjednike Robert Napier (Malta) i Katrina Kopel (Estonija).

Delegaciju Studentskog parlamenta UCG na Skupštini u Bledu čini su Sara Arianna Serhatlić, predsjednica Studentskog parlamenta UCG, te Danilo Jelovac, predstavnik Građevinskog fakulteta i Stefan Boljević, predstavnik Elektrotehničkog fakulteta. 

 

STUDENTSKI PARLAMENT UNIVERZITETA  CRNE GORE



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.