Reagovanje prof. dr Duška Bjelice, predsjednika UOUCG: Meni niko nije sporan - u Crnoj Gori zakon jednak za sve i niko nije iznad zakona




Reagovanje prof. dr Duška Bjelice, predsjednika UOUCG: Meni niko nije sporan - u Crnoj Gori zakon jednak za sve i niko nije iznad zakona

Prije svega želim da kažem da sam pristalica da se svi problemi rješavaju u okviru UCG,  a ne u medijima. To je uvijek bio moj stav. Ali iz određenih krugova, uvijek istih, šire se neistine koje imaju za cilj da se rad organa UCG u javnosti posmatra suprotno od stvarnog.  Iz tih krugova sukobe sa zakonom pokušavaju da izdižu na ličnu ravan. To  nije tačno. Postupak je u toku, a epilog se ne zna. To je samo tačno.

Iz teksta ’’Bjelici sporni Veljović, Bogojević i Jovanović’’ samo je tačno da je sjednica UOUCG planirana za  11.maj. Sve drugo su neistine ili po koja polu istina. Autor teksta koji prenose i drugi mediji, ne prvi put, imao je za cilj da manipulativno i tendenciozno okarakteriše rad Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i naravno mene, kao predsjedavajućeg tog tijela - saopštio je prof. dr Duško Bjelica predsjednik UOUCG.

Kao predsjednik UOUCG shodno Statutu UCG i Poslovniku o radu UCG, a u pripremi sjednica Upravnog odbora UCG u svakom konkretnom slučaju, pa i u ovom, po predlogu stručnih službi i generalnog sekretara dobijam  potrebne informacije i podatke.  To mi je dužnost i zakonska obaveza. Obaveza da se ne bi griješilo. Naravno, samo UO UCG odlučuje i naravno do sada uvijek po Zakonu i Statutu. Ostali samo predlažu. Tako je bilo uvijek. Lično smatram da u Crnoj Gori ne postoji niko ko je iznad zakona. Smatram da tako mora biti i na UCG i da poštujući Zakon poštujemo Crnu Goru- nastavlja prof. Bjelica.

Odgovorno tvrdim da se na UCG niko ne bavi nikakvim odstrelima ljudi, niti ima bilo kakvog revanšizma, koji se pominje u tekstu jer takve konstatacije su netačne i ne  stanuju na UCG. To su zlonamjerna podmetanja koja su pitka za konstantno manipulativno raubovanje pojedinaca koji imaju za cilj da UCG  predstavljaju drugačijim. Takve stvari neki mediji  ’’prosto gutaju’’ iako su, tvrdim, netačne i zlonamjerne. Sve odluke UOUCG su javno dostupne i na sajtu su UCG i u Biltenima UCG. To je lako provjeriti. Ali, može im biti.

U konkretnom slučaju za profesora Zorana Veljovića - dekana Elektrotehničkog fakulteta, zatim profesora Miomira Jovanovića dekana Biotehničkog fakulteta i profesora Dragana Bogojevića dekana Filološkog fakulteta, tačno je da su im zatražene izjave nakon što sam dobio informacije od pravne službe UCG da su im istekli ugovori o radu i da se na tim funkcijama nalaze suprotno  članu 75 stav 3 Statuta UCG.

U redovnoj proceduri su im zatražene izjave. I to ne samo jednom,  i tu nema ništa sporno. Zakonski se odvija postupak i on traje. U ličnoj ravni sa svom trojicom sam u izuzetno korektnim odnosima. I ovdje ponavljam niti ima niti će biti ništa na ličnoj ravni kako se to predstavlja u manipulišućem tekstu koji prenose pojedini portali.

Međutim, činjenice su potpuno drugačije nego što se navodi u  tom tekstu. Takođe, onaj ko je u  prekršaju obično to neće priznati. Razlog se uvijek može tražiti na drugoj strani. U ovom konkretnom slućaju je nesporna činjenica  isteka izbornog zvanja, a u tekstu koji prenose se objašnjavaju procedure koja se, inače, ne dovode u pitanje što je i bez pravnog značaja za ocjenu ispunjenosti uslova iz člana 75 stav 3 Statuta UCG.

Konačno, dekan je  obavezan da zna (i zna) kao dekan da je po imperativnoj zakonskoj normi odgovoran za zakonitost rada Fakulteta i obavezan da spriječi svako činjenje odnosno nečinjenje koje za posljedicu ima ili može imati nesavjestan ili nezakonit rad - zaključio je prof. Bjelica, uz napomenu da će UCG i ovo uskoro razriješiti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.