09.05.2018

Predstavnici UCG na međunarodnoj konferenciji o plagijarizmu


U radu četvrte međunarodne konferencije "Plagijarizam širom Evrope i van nje 2018", koja se od 9. do 11. maja održava u Efesu u Turskoj, učestvuju i predstavnici Univerziteta Crne Gore.

U radu Konferencije učestvuju istaknuti predavači iz oblasti akademskog integriteta iz cijelog svijeta.  Tema konferencije je "Jačanje akademskog integriteta kroz dosljedne i transparentne pristupe".

Delegaciju UCG čine prof. dr Gojko Joksimović, član Uređivačkog odbora, prof. dr Nataša Duborija Kovačević, član Centra za studije i kontrolu kvaliteta, prof. dr Nataša Kostić,član Centra za doktorske studije i prof. dr Boris Vukićević, predsjednik Suda časti.

Cilj Konferencije je da doprinese standardizaciji dosljednih i transparentnih pristupa pitanjima akademskog integriteta u različitim domenima kao što su otkrivanje i prevencija plagijata, važnost upotrebe softvera za upoređivanje tekstova, vrste plagijata, podučavanje poštovanju najboljih akademskih normi i uspostavljanje institucionalnih i nacionalnih standarda u ovoj oblasti.

Predavanja i radionice su organizovani u okviru nekoliko sekcija koje se bave specifičnim temama kao što su: najbolje prakse i strategije u cilju podizanja svijesti o ovoj temi, prevencije i otkrivanja neprimjerenog akademskog postupanja; internacionalizacija univerziteta, mobilnost studenata i akademski integritet; inovacije u upotrebi elektronskih tehnologija i otkrivanje tekstova modifikovanih neadekvatnim parafraziranjem. Takođe, teme su i plagiranje u književnim tekstovima i prevodu, kao i neetične prakse dopisivanja autora koji nisu učestvovali u pisanju rada, i objavljivanja radova u predatorskim časopisima.

Organizatori konferencije Univerzitet Canakkale Onsekiz Mart, Mendel Univerzitet (Brno) i Evropska mreža akademskoh integriteta, uz finansijsku podršku Erasmus+ programa Evropske Unije.

Učešće predstavnika Univerziteta Crne Gore realizuje se u okviru projekta "Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju" koji se sprovodi u okviru programa Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan koji zajednički finansiraju Savjet Evrope i Evropska unija.

 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

11.05.2018 Rektorat

Upravni odbor UCG predložio upis za 3501 brucoša

DETALJNIJE

15.05.2018 Rektorat

Primjena prava intelektualne svojine značajna za poboljšanje investicionog ambijenta

DETALJNIJE

15.05.2018 Rektorat

Dvije sajamske nagrade za  Univerzitet Crne Gore

DETALJNIJE

24.04.2018 Rektorat

Informator 2018/19. za buduće studente

DETALJNIJE

14.05.2018 Rektorat

Dnevnik putovanja školskog broda "Jadran"

DETALJNIJE

10.05.2018 Rektorat

Izazovi uspostavljanja prvog Naučno-tehnološkog parka u Crnoj Gori: Šansa za povezivanje nauke i biznisa

DETALJNIJE

08.05.2018 Rektorat

Rektor i predsjednik Upravnog odbora posjetili Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

DETALJNIJE

08.05.2018 Rektorat

Reagovanje prof. dr Duška Bjelice, predsjednika UOUCG: Meni niko nije sporan - u Crnoj Gori zakon jednak za sve i niko nije iznad zakona

DETALJNIJE

07.05.2018 Rektorat

Održan seminar o postupanju u slučaju neakademskog ponašanja studenata

DETALJNIJE

07.05.2018 Rektorat
Saopštenje Univerziteta Crne Gore. >>>