Dvije sajamske nagrade za  Univerzitet Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore je i ove godine na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja dobio dvije sajamske nagrade.

Priznanje Sajma za unapređenje obrazovnog procesa dodijeljeno je Univerzitetu Crne Gore, kao najstarijoj instituciji visokog obrazovanja u Crnoj Gori, osnovanoj 1974. godine, koja je danas najveća i jedina sveobuhvatna visokoobrazovna ustanova u državi, koju čini devetnaest fakulteta i dva naučna instituta, sa više od 20 000 studenata.

Monografiji Katuni kučke planine (urednik dr Ivan Laković), u izdanju Istorijskog instituta Crne Gore i Biotehničkog fakulteta iz 2017. godine, pripala je Nagrada za najbolje opremljenu knjigu. U obrazloženju žirija istaknuto je da ova publikacija predstavlja značajno pomjeranje znanja i količine podataka o katunima i Kučkim planinama uopšte.

Monografija Katuni kučke planine predstavlja prvi popis arhitektonskog nasljeđa Kučke planine, sa utvrđivanjem što preciznijeg broja katuna i njihovih lokacija, kao i vrste i stanja objekata unutar njih, što je, osim proučavanja dostupne građe, zahtijevalo terenski rad i unaprijed osmišljenu metodologiju za prikupljanje građe i izgradnju široke baze podataka o predmetu istraživanja. Tako koncipirana, monografija pruža razne mogućnosti za dalja višeaspektna izučavanja, valorizaciju i zaštitu ovog geografskog područja. Ova veoma kvalitetno pripremljena i bogato opremljena publikacija, sa mnoštvom fotografija, arhitektonskih skica i snimaka postojećih objekata i vidljivih ostataka, mapa, tabela i registara, predstavlja sintezu dijela podataka koji su pohranjeni u bazi.

Monografija Katuni kučke planine predstavlja uspješan rezultat naučnoistraživačkog projekta Valorizacija crnogorskih katuna kroz održivi razvoj poljoprivrede i turizma – KATUN. Projekat je  finansiralo Ministarstvo nauke Crne Gore kroz program INVO-HERIC Svjetske banke, a implementirali su ga Biotehnički fakultet, Istorijski institut Univerziteta Crne Gore i Fakultet za turizam i ugostiteljstvo iz Kotora, sa dva privredna subjekta iz Crne Gore (HM "Durmitor", Žabljak i "Stara kuća" iz Podgorice) i uz podršku četiri partnerske institucije iz Evropske unije (Slovenija, Švedska i Italija).

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.