Forum i radionica: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU




Forum i radionica: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU

Ministarstvo nauke će 11. i 12. juna organizovati Forum i radionicu: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU, povodom konkursa u programu H2020 vezanom za jačanje istraživanja i inovacija u Widening zemljama http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/spreading-excellence-and-widening-participation

Cilj ovog događaja je da se unaprijedi razumijevanje naše naučne zajednice šta su centri izvrsnosti u kontekstu EU i poboljšaju šanse za korišćenje odgovarajućih EU fondova.

Naime, u okviru evropskih politika za istraživanje i inovacije snažno se zagovara pristup zasnovan na pametnoj specijalizaciji i izgradnji centara izvrsnosti koji bi bili među glavnim nosiocima specijalizacije kao i nacionalnih inovacionih ekosistema.

U tom cilju, na događaj 11. juna smo pozvali istaknute i veoma dobro informisane učesnike, iz inostranstva i regiona, a govornica će biti i sama ministarka nauke, dr Sanja Damjanović. Posebno ističemo učešće prof. dr Vesne Crnojević Bengin, jedne od osnivačica Instituta Biosense iz Novog Sada, koji osigurava svoj rast i razvoj putem EU fondova, prevashodno H2020, i prepoznat je kao centar izvrsnosti dobijanjem odgovarajućih EU projekata.

Veoma dobro poznavanje EU politika i poziva za projekte za snaženje istraživačkih timova putem partnerstava posjeduje i gošća iz Poljske, koordinatorka EU projekta za Widening segment H2020, gđa Katarzyna Walczyk-Matuszyk. Na forumu ćemo imati prilike da čujemo i prof. Almira Badnjevića sa Međunarodnog univerzitata Burch iz Sarajeva i osnivača VeraLab, kao i prof. Irenu Orović, prorektorku Univerziteta Crne Gore.

Putem video veze, u forum će se uključiti i predstavnice Evropske komisije koje direktno rade na implementaciji Widening segmenta H2020 programa gđa Magda De Carli i gđa Annamaria Zonno.

Sljedećeg dana, 12. juna, fokusiraćemo se na tehničke detalje aktulenih konkursa u H2020, kao i pristup planiranju projekata za ove pozive.

Pozivamo vas da uzmete učešća u ovim događajima, da na što precizniji način razumijete koncept izvrsnosti u EU kao i mogućnosti finansiranja, te doprinesete diskusiji svojim uključivanjem.

U prilogu je Agenda

 

Lokacija i vrijeme:   11.jun – Plava sala zgrade Rektorata, od 8-12h

                              12. jun – Sala za sastanke Ministarstva nauke, od 8-12h                               

Više informacija pročitajte na linku Ministartsva nauke.

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.