18.05.2017

Objavljena biobibliografija prof. dr Duška Bjelice


Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija objavili su biobibliografiju prof. dr Duška Bjelice, redovnog profesora Univerziteta Crne Gore i predsjednika Upravnog odbora te visokoškolske ustanove. Autori biobibliografije su Petar Krivokapić i Nada Drašković.

Autori na oko 500 strana, kroz tri cjeline, donose pregled naučnoistraživačkog i stručnog rada profesora Bjelice, kao i literaturu i elektronske izvore koji govore o njemu.

Bibliografska građa u knjizi obrađena je po savremenim međunarodnim standardima, a autori su imali uvid u svaki originalni tekst.

Bibliografija prof. dr Duška Bjelice, počev od 1980. godine zaključno sa prošlom godinom, sadrži 3.208 bibliografskih jedinica, što za personalnu biografiju predstavlja impresivan broj.

Bjelica je kao zaljubljenik u sport, aktivni sportista i učenik Srednje fiskulturne škole u Podgorici, sa 17 godina, postao saradnik najtiražnijeg jugoslovenskog dnevnog sportskog lista „Sport“ iz Beograda. Od tada, u prethodnih 36 godina rada, objavio je 59 autorskih i koautorskih publikacija i veliki broj naučnih i stručnih priloga u zbornicima radova i periodici, koji su objavljivani u Crnoj Gori, regionu i šire.

Cjelina Naučni, stručni i drugi radovi profesora Bjelice sadrži 1.858 bibliografskih jedinica i podijeljena je u osam grupa: Posebna izdanja (naučne i stručne monografije, univerzitetski i visokoškolski udžbenici,ostala nastavna građa, magistarski i doktorski rad i ostale monografije), Naučni i stručni radovi u monografskim publikacijama, zbornicima radova i knjigama sažetaka, Naučni i stručni radovi u periodici, Kraći članci, prikazi, recenzije, Intervjui, govori, izjave, Urednik, priređivač, recezent, saradnik, Mentor i Član komisije za odbranu.

Literatura o prof. dr Dušku Bjelici sadrži 1.194 bibliografske jedinice, a obuhvata priloge koje govore o njegovom radu, njegove biografske i bibliografske podatke. Selektirani elektronski izvori sadrže 156 bibliografskih jedinica o prof. dr Dušku Bjelici.

Profesor Bjelica osnivač je i prvi dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i urednik dva vodeća naučna časopisa iz oblasti sportskih nauka u regionu „Sport Mont“ i „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine (MJSSM)“


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

13.04.2018 Rektorat

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

DETALJNIJE

03.04.2018 Rektorat

Čestitka Rektora Univerziteta Crne Gore za Dan studenata

DETALJNIJE

18.04.2018 Rektorat

Tatjana Stanovčić izabrana za dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo

DETALJNIJE

15.04.2018 Rektorat

Uručena prizanja najboljima

DETALJNIJE

11.04.2018 Rektorat

Dani inženjera

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Sajam američkih univerziteta

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Radionica o finansijskom i administrativnom upravljanju H2020 projektima

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Povodom Dana studenata Rektor se sastao sa predstavnicima Studentskog parlamenta

DETALJNIJE