Trodnevna obuka predstavnika UCG u oblasti jačanja integriteta i borbe protiv plagijarizma 




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić otvorio je danas trodnevnu obuku za predstavnike Univerziteta Crne Gore u okviru projekta “Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju”, finansiranog od strane Savjeta Evrope i Evropske Komisije.

Inicijalna trodnevna obuka predstavnika timova Univerziteta koji će se baviti ovom tematikom, dio je procesa sertifikacije Univerziteta Crne Gore u zaštiti akademskog integriteta i borbe protiv plagijarizma. Obuku vode predavači uglednog Međunarodnog instituta za istraživanje i rad na sprečavanju akademskog nečasnog ponašanja i plagijata, a koji radi pri Ženevskom univerzitetu.

Rektor Nikolić je izrazio zahvalnost Savjetu Evrope i Evropskoj komisiji na prepoznavanju značaja i podršci u realizaciji projekta koji se bavi akademskim integritetom.

„Riječ je o temi koja je od izuzetnog značaja za sveukupni kvalitet obrazovanja i naučnoistraživački rad u Crnoj Gori. Naš Univerzitet je posljednjih mjeseci bio izuzetno aktivan na polju jačanja akademskog intergriteta“, kazao je rektor Nikolić.

On je podsjetio na usvojenu Odluku o korišćenju softvera za prevenciju plagijarizma u master i doktorskim radovima, znatno ranije nego što će novi Zakon o akademskom integritetu stupiti na snagu. Podsjetio je i na aktivnosti kao što su brojna učešća na međunarodnim skupovima, studijskim boravcima ili radionicama na kojima su studenti, akademsko i neakademsko osoblje upoznati sa osnovnim postulatima akademskog integriteta.

„Svjesni smo da je neophodno uložiti dodatne napore kako bi se razvila svijest o odgovornosti članova naučne zajednice i specifičnosti profesije koja nas obavezuje na poštovanje najviših etičkih standarda“, ukazao je Nikolić.

Šefica programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Angela Longo je kazala da Savjet Evrope ima najjaču eskpertizu u oblasti borbe protiv korupcije u visokom obrazovanju. Ona je iskazala vjerovanje da će kroz ovaj projekat Savjet Evrope pomoći jačanju kapaciteta Univerziteta Crne Gore i snaženju akademskog integriteta, a samim tim doprinijeti i poboljšanju kvaliteta studija.

„Svi problemi korupcije u visokom obrazovanju su svuda isti, samo je različita manifestacija“, kazala je tokom obuke predsjednica Međunarodnog instituta Ženevskog univerziteta Mišel Bergada. 

„Žrtva nije samo istraživač, ili autor čiji je rad plagiran, već je žrtva cijeli sistem. Plagijarizam dovodi do toga da se daje veća šansa prividno boljim studentima, istraživačima, profesorima...“, istakla je ona. Bergada je zaključila da treba naći zajednički jezik u akademskoj zajednici i modele kako da se sprovedu obuke, verifikuje i sankcioniše nedjelo te, u konačnom, donese mir u okviru akademske zajednice.   

Projekat u okviru kojeg se realizuje ova trodnevna obuka, dio je regionalnog programa „Horizontalni mehanizam za Zapadni Balkan i Tursku.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.