Razvoj dualnih karijera studenata sportista visoko na agendi UCG i evropskih univerziteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić je zajedno sa 14 predstavnika evropskih univerziteta juče potpisao Izjavu o konsenzusu za unapređenje dualnih karijera  koja se odnosi na studente – sportiste, na dvodnevnoj rektorskoj konferenciji na Univerzitetu Koimbra, u Portugalu.

Proces unapređenja dualnih karijera, koji je bio jedna od tema rektorske konferencije,  teži da osigura integraciju sportista na tržište rada nakon završetka njihovih sportskih karijera, a uz oslanjanje na akademska dostignuća.

„Promocija dualnih karijera je ključna tema za obrazovni sistem i za sve sportske organizacije. Potpisivanjem Izjave o konsenzusu visokoobrazovne institucije se obavezuju da  kreiraju i razviju odgovarajuće okruženje za studente-sportiste, uključujući i usklađenost sa propisima i finansijskim okvirom“, kazao je prof. dr Danilo Nikolić. 

Potpisivanje izjave temelj je buduće razmjene iskustava i dobrih praksi visokoobrazovnih institucija.

Na rektorskoj konferenciji na Univerzitetu Koimbra su učestvovali i predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Duško Bjelica i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje doc. dr Stevo Popović.

Domaćin konferencije, Univerzitet Koimbra, jedan je od najstarijih univerziteta u svijetu.  Državni portugalski univerzitet je osnovan još 1290. godine u Lisabonu, da bi trajno bio premješten u grad Koimbra 1537. Danas je ovaj univerzitet jedna od najvećih portuglaskih visokoobrazovnih i istraživačkih institucija. Od 22. juna 2013. godine, nalazi se na UNESCO listi svjetske kulturne baštine.    

Rektorska konferencija „Organizacija i modeli upravljanja univerzitetskog sporta“ prethodila je otvaranju IV Evropskih univerzitetskih igara u Koimbri. Na svečanom otvaranju šampionata u 19 sportskih disciplina, koji okuplja  4100 studenata sa 405 univerziteta,  sinoć se našla i crnogorska zastava i studenti Univerziteta Crne Gore. Šampionat se, od 15. do 28. jula, realizuje u organizaciji Evropske univerzitetske sportske asocijacije EUSA.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.