Predavanja naučnika u okviru Otvorenih dana nauke - 11. oktobra




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Otvorenih dana nauke, 11. oktobra od 18h u Biblioteci „Radosav Ljumović“, predavanja će održati eminentni naučnici. Među njima su: 

(18:00-19:00) Dr Sofija Stefanović, profesorica na Odjeljenju za arheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu i istraživač sa evropskim grantom za izvrsnost (Horizont 2020 - ERC) u novosadskom institutu BioSense.

Naziv predavanja je „Majke i bebe u praistoriji“.

Istražujući promjene na skeletu, u ishrani i kulturnim obrascima u periodu 1000-5000 BC, na Balkanu, dr Stefanović i njen tim pokušavaju razumjeti razloge povećanja nataliteta u praistoriji.

U oblasti bioarheologije dr Stefanović je objavila preko 30 radova i dvije monografije, mentor je šest doktorskih disertacija, kao i 36 master i diplomskih radova. Prva je naučnica u Srbiji čije istraživanje je podržao Evropski istraživački savjet (ERC) u okviru programa Horizont 2020, kroz finansiranje projekta BIRTH koji se bavi praistorijskim fertilitetom na Balkanu. https://new.ercbirth.com/

“Neočekivani izum koji je povećao broj ljudi na planeti” https://www.youtube.com/watch?v=wQS0D1ucbtY – TEDx predavanje

 

(19:00-20:00) Pavlos Georgiadis, GROW Observatory: “Građanska nauka za zdravlje zemljišta"

 Pavlos Georgijadis je menadžer projekta GROW, uzgajivač maslina i proizvođač malsinovog ulja „Calypso“. On je istraživač i inovator u oblasti poljoprivrede i hrane, zagovornik građanske nauke, projekata vezanih za klimatske promjene, agroekologiju. Menadžer je zajednice „građanske nauke“ u projektu GROW koji se finansira iz EU programa za istraživanje i inovacije, Horizont 2020. https://medium.com/grow-observatory-blog/grow-places-harvest-time-in-greece-with-1200-year-old-olive-trees-f5f70c4c289d

GROW Observatory je evropska građanska opservatorija koja povezuje uzgajivače poljoprivrednih kultura, naučnike i donosioce odluka kako bi se napravila zajednička akcija povodom održivog upravljanja zemljištem, proizvodnjom hrane i svjesnosti o zemljištu, koristeći savremenu senzorsku tehnologiju i nauku o podacima.

Pod vođstvom Univerziteta Dundee iz Velike Britanije, u kolaboraciji 18 partnera iz 8 zemalja GROW projekat uključuje proizvođače i farmere širom Evrope da kreiraju i dijele vitalne podatke o zemljištu. Podaci se kasnije koriste kako bi nauka proizvela bolje klimatske modele i preciznije prognoze vezane za ekstremne vremenske događaje.

https://growobservatory.org/

 

Ministarstvo nauke



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.