Rektorka Radmila Vojvodić i ministarka nauke Sanja Damjanović gošće izložbe „Art@CMS“ u Beču




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić i ministarka nauke dr Sanja Damjanović, na poziv direktora Nacionalnog muzeja Christiana Köberla i rektora Univerziteta primijenjenih umjetnosti Geralda Basta, posjetile su izložbu „Nauka i umjetnost“, koja je organizovana 9. juna u Nacionalnom istorijskom muzeju u Beču, u Austriji.

Rektorka Vojvodić i ministarka Damjanović razgovarale su o saradnji muzičkih, likovih i dramskih akademija sa Cetinju sa akademijama u Austriji, čiji studenti aktivno učestvuju u kreiranju programa Art@CMS, što je jedan od načina da se umjetnici širom svijeta povezuju i razmjenjuju ideje.

U kontekstu pristupanja Crne Gore u punopravno članstvo na CMS eksperimentu u CERN-u 23. juna ove godine, razmatrano je instaliranje izložbe na festivalu Otvoreni dani nauke, koji organizuje Ministarstvo nauke, a sa ciljem popularizacije nauke široj javnosti. Jedan od ciljeva je da program, koji omogućava spajanje svih naučnih i akademskih kapaciteta, bude prioritet i stalni zadatak akademija i naučnih institucija.

Rektorka i ministarska sastale su se i sa Jochenom Schieckom, direktorom Instituta za fiziku sa Akademije nauke Austrije, Elenom Leitenbauer sa Univerziteta Salcburg i Claudiom Rampitsch, direktoricom Akademije Sacré Couer iz Beča.

Izložba „Nauka i umjetnost“ dio je projekta „Art@CMS“, u sklopu kojeg se održava i međunarodni čas nauke i umjetnosti – sciARTmasterclass. Tvorac izložbe je naučnik i fotograf iz CERN-a Michael Hoch. Od oktobra izložbu je posjetilo skoro pola miliona gledalaca.

Art@CMS predstavlja saradnju umjetnika, naučnika, akademske zajednice i nastavnika. Cilj projekta je da se široj javnosti predstave ljepota nauke i najnovija otkrića, koja će nadahnuti mlade ljude da se bave naukom, naročito iz oblasti fizike fundamentalnih čestica, kao i da podstakne umjetnike da stvaraju na naučnim osnovama. U pitanju su fotografije CMS-a, jednog od najvećih LHC (velikog hadronskog sudarača) eksperimenata u CERN-u. Na eksperimentu učestvuju preko 3.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta.

CMS eksperiment je bio u fokusu svjetske javnosti 2012. godine, zbog otkrića Higsovog bozona. Od 2010. godine preko kolaboracije, urađeno je preko 500 naučnih članaka na osnovu dobijenih podataka na eksperimentu. U tom smislu, izložba Art@CMS je obrazovnog karaktera. U isto vrijeme naglašava ljepotu prirode i stimuliše diskusiju i istraživanje nauke i umjetnosti.

U sklopu izložbe organizuje se interdisciplinarna radionica koja uključuje predavanje o fizici čestica, CERN-u i CMS eksperimentu. Vježbe, na kojima se analiziraju podaci fizike čestica, imaju za cilj da pokažu kako se naučno i metodološki ispravno obrađuju podaci, te provociraju filozofska i druga razmišljanja koja treba učesnike da inspirišu da smostalni kreiraju mišljenje o naučnim djelima.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.