19.07.2017

Struka podržala stav Medicinskog fakulteta o obrazovanju medicinskih sestara u Podgorici


 

Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore i stručni saradnici u praktično-kliničkoj nastavi na studijskom programu Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta uputili su danas apel stručnoj i laičkoj javnosti koji prenosimo u cjelini:

A P E L   S T R U K E

povodom aktuelnih i neprihvatljivih zbivanja vještački izazvanih po pitanju da li profesionalce sestrinstva školovati u Podgorici u Kliničkom centru, a ne u Beranama

Apelujemo kao struka, jedinstveni u nacionalnom udruženju, među kojima su i naši članovi asistenti na praktičnoj - kliničkoj nastavi na studijskom programu Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta, da se razlozi struke razdvoje od bilo kakvih lokal patriotskih, socijalnih ili političkih, i da kao ozbiljno društvo gradimo sisteme obrazovanja i zdravstva po osnovnim standardima koje poznaje savremeni svijet!

Nažalost, moramo se oglasiti javnosti ne samo laičkoj, nego i našim resornim ministarstvima prosvjete i zdravstva da ukažemo da moraju uočiti jednu drastičnu profesionalnu razliku između zdravstvanog tehničara, koji se obrazuje na srednjoškolskom nivou, i medicinske sestre – profesionalca, koji je u zdravstvenom sistemu veoma važna karika u pružanju kvalitetne i sigurne zdravstvene zaštite građana Crne Gore.

Reforma obrazovanja medicinskih sestara primarni je cilj unapređenja studijskog programa VMŠ sestrinstva, a nadasve za ključno i neophodno podizanje kvaliteta rada zdravstvenih ustanova u našoj državi. Zato ovaj studijski program mora biti akademsko pitanje Medicinskog fakulteta i Univerziteta Crne Gore i sa tim se ne smije licitirati.

Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore ima u svom stavu punu podršku Nacionalnog udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore, a svi mi zajedno oslonac u podršci Evropske i Svjetske asocijacije medicinskih sestara, koju su nam ovih dana uputili povodom ovog nesvakidašnjeg miješanja politike u struku i za njih neshvatljivog spora da li naš studijski program treba da bude u Podgorici ili u Beranama. Na kraju, u prilogu Vam šaljemo podršku Evropske i Svjetske asocijacije medicinskih sestara.

Nacionalno udruženje medicinskih sestara i babica Crne Gore

Predsjednik Nada Rondović

i stručni saradnici u praktičnoj - kliničkoj nastavi Dragica Dobrović, Mitar Saveljić, Damir Pavličić, Nada Rondović, Rajka Srdanović, Dragana Brnović i Borko Maraš

Dokumenti

EFN podrska.docx

ICN podrska.docx


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat

Prof. dr Božu Mihailoviću uručena nagrada Oktoih

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat
Otvoren konkurs za 16. generaciju polaznika Škole retorike. >>>

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE