Jednoglasni Zaključak sa vanredne sjednice Senata - Prijedlog Vladi Crne Gore




Jednoglasni Zaključak sa vanredne sjednice Senata - Prijedlog Vladi Crne Gore

Jednoglasni Zaključak sa vanredne sjednice Senata Univerziteta Crne Gore - Prijedlog Vladi Crne Gore

Senat Univerziteta Crne Gore na vanrednoj sjednici održanoj 24. jula još jednom je razmatrao i potvrdio već iskazan stav povodom upisa na studijski program Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta. Punim jedinstvom ovog najvišeg akademskog tijela potvrđeno je: Na akreditovani studijski program medicinskog sestrinstva, VMŠ, studenti mogu biti upisani jedino na Medicinskom fakultetu u Podgorici, jer akreditovani program za Berane na Univerzitetu Crne Gore ne postoji.

1. Ostajemo dosljedni akademskoj misiji Senata Univerziteta Crne Gore, da spriječi svako miješanje u akademska pitanja i garantuje kvalitet visokog obrazovanja i evropski kredibilnu diplomu kojoj smo u trogodišnjem radu na reformama osigurali punu međunarodnu uporedivost.

Senat ostaje pri stavu da je učinjena povreda autonomije Univerziteta Crne Gore. 

Proizvedena je šteta koju smo jedinstvenim zalaganjem u Senatu, odbranom akademskih vrijednosti i jasnom akademskom argumentacijom u javnosti, rasvijetlili i ublažili, i tako povjerenje u našu instituciju zaštitili i sačuvali.

Krivotvorenje licence, manipulisanje nalazom Prosvjetne inspekcije i najava sankcija, kao i mjera smjenjivanja članova Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore uz dodatno i ciljano izlaganje medijskoj harangi  - ponavljamo sa ovog vanrednog saziva Senata – svojevrsno je represivno postupanje. Univerzitet Crne Gore je podnio ustavnu žalbu Ustavnom sudu za povredu autonomije.

2. Predlažemo Vladi Crne Gore rješenje da uvažavanjem navedenih činjenica omogući upis studenata na Visoku medicinsku školu Medicinskog fakulteta u Podgorici, te da Ministarstvo prosvjete povuče nezakonitu i izda zakonitu licencu.

Univerzitet Crne Gore u drugom upisnom roku, 28. avgusta, spremno čeka buduće studente na Visokoj medicinskoj školi Medicinskog fakulteta u Podgorici, a crnogorsko zdravstvo, kako je zajednički interes, tako će ubuduće imati u službi visoko kvalifikovane profesionalce u našem zdravstvenom sistemu. Reforma visokog obrazovanja je naš zajednički cilj i moramo ga zajedno i istrajno slijediti u korist države Crne Gore.

3. Univerzitet Crne Gore uvažava potrebu razvoja sjeverne regije Crne Gore, želimo da istaknemo. Kako smo to odmah nakon Odluke Vlade i ponudili u obraćanju Senata Vladi Crne Gore još 2. juna 2017. godine, ponovo konstruktivno predlažemo da Univerzitet Crne Gore izradi elaborat po standardima za studijski program iz oblasti poljoprivrede ili šumarstva i drvoprerade i da takav program akreditujemo za sljedeću studijsku godinu i - realizujemo ga u Beranama. Uvažavajući mogućnost sadejstva, garantovanog kroz mjere subvencioniranja ovih školovanih profesionalaca da ostanu na Sjeveru, zajedno bismo pomogli sprečavanju migracije stanovništva i zapošljavanju.

Ovim prijedlogom pokušavamo da stavimo tačku na javnost spora između Vlade i Univerziteta Crne Gore i vratimo ga institucionalnoj komunikaciji.

Senat Univerziteta Crne Gore

predsjedavajuća

Rektor prof. Radmila Vojvodić

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.