17.03.2017

Ministarka nauke posjetila Ekonomski fakultet povodom CERN-ovog programa


Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore docent dr Nikola Milović sastao se danas sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović povodom organizovanja Međunarodnog programa “Masterclasses - Hands on Particle Physics”,  po prvi put na Ekonomskom fakultetu, pod pokroviteljstvom Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN i grupe IPPOG.

 

Riječ je o obrazovno-istraživačkom programu u okviru kojeg će 200 naučnih institucija aktivno učestvovati sa oko 13.000 učenika srednjih škola iz 55 zemalja širom svijeta. Prvi dio programa obuhvata virtuelnu posjetu CERN-u, uvodna izlaganja o teorijskim i eksperimentalnim aspektima elementarnih čestica i njihovih interakcija. Drugi dio programa se sastoji od vježbi koje uključuju analizu podataka i identifikaciju čestica na osnovu eksperimentalnih događaja evidentiranih na eksperimentima u CERN-u i kviza, u kojem će učenici moći da svoje rezultate upoređuju sa vršnjacima iz ostalih evropskih gradova.

Dekan Milović je izrazio zadovoljstvo što je upravo Ekonomski fakultet odabran za održavanje ovako značajnog naučnog pograma. Učešće nastavnog kadra u naučnim projektima i povezanost na međunarodnom planu, uz stvaranje kvalitetnog naučno-istraživačkog kadra,  od vitalnog značaja za dalji razvoj Ekonomskog fakulteta, istakao je Dekan. 

Ministarka Damjanović je ukazala na potrebu za fokusom na međunarodnu saradnju i umrežavanje, pružanje mogućnosti usavršavanja  kroz zajedničke projekte, kao i mobilnost istraživača i profesorskog kadra.

Dekan Milović je upoznao ministarku Damjanović sa dosadašnjim i budućim aktivnostima Fakulteta u oblasti naučno istraživačkog rada i zahvalio se na podršci Ministarstva nauke u prethodnom periodu. Na sastanku je konstatovano da ima za unapređenje saradnje ove dvije institucije, te da će Ministarstvo nauke pružiti podrška Ekonomskom fakultetu prilikom apliciranja za projekte programa "Horizon 2020", čiji je cilj da se omogući razvoj istraživačkog prostora kao jedinstvenog tržišta znanja i inovativnost.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat

Prof. dr Božu Mihailoviću uručena nagrada Oktoih

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat
Otvoren konkurs za 16. generaciju polaznika Škole retorike. >>>

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE