05.03.2017

O informacionim tehnologijama na Žabljaku


Elektrotehnički fakultet Podgorica organizovao je petodnevni međunarodni naučno-stručni skup „Informacione tehnologije – IT Žabljak“, na Žabljaku. 

Skup je okupio oko 170 učesnika iz regiona i Evrope, 100 studenata sa sva tri crnogorska univerziteta i brojne online posjetioce koji su mogli da prate dešavanja na Skupu preko videolinka. Organizatori su, kao i ranijih godina, imali obavezu da od velikog broja prijavljenih radova odaberu najbolje. Predstavljena su 72 autorska rada, održana predavanja i prezentacije koje su razmatrale najaktuelnije momente u razvoju informacionih tehnologija, kao i dva studentska takmičenja. 

Za razliku od prethodnih godina, ove godine je studentima omogućeno aktivno učešće u konferenciji kroz takmičenja Ioton i Hakaton. Zadatak prijavljenih timova je bio rješavanje zadatog problema iz oblasti Internet of things -IoT-a (Ioton) ili programiranja (Hakaton). Bilo je po 5 ekipa na oba takmičenja sa ukupno 47 takmičara sa sva tri crnogorska univerziteta koji su pokazali zavidan trud, interesovanja i znanje iz oblasti za koje je takmičenje organizovano. Oni su po završetku takmičenja prezentovali svoja rješenja, a nagrade su, prema odluci žirija, dodijeljene na završnoj večeri.

U okviru takmičenja organizovane su i prezentacije partnerskih kompanija koje su podržale takmičenje i obezbijedile nagrade za učesnike: Čikom, Ibis Instruments, Digit Montenegro, Amplitudo, Bild Studio i ION solutions.  

U hotelu „Žabljak“ je bio otvoren promotivni štand BIO-ICT centra izvrsnosti na kom su predstavljeni proizvodi istraživanja u oblasti primjene ICT rješenja u oblasti poljoprivrede i biologije mora, te su između ostalih prikazani i sistem pametnog navodnjavanja, pametna bova, SharpEye sistem za daljinski monitoring biljaka i drugi. 

Zatvaranje konferencije obilježilo je druženje preko 200 učesnika Konferencije u hotelu „Žabljak“ na kojem su dodijeljene nagrade i sertifikati studentima i zahvalnice sponzorima i prijateljima IT-a.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

13.04.2018 Rektorat

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

DETALJNIJE

03.04.2018 Rektorat

Čestitka Rektora Univerziteta Crne Gore za Dan studenata

DETALJNIJE

18.04.2018 Rektorat

Tatjana Stanovčić izabrana za dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo

DETALJNIJE

15.04.2018 Rektorat

Uručena prizanja najboljima

DETALJNIJE

11.04.2018 Rektorat

Dani inženjera

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Sajam američkih univerziteta

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Radionica o finansijskom i administrativnom upravljanju H2020 projektima

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Povodom Dana studenata Rektor se sastao sa predstavnicima Studentskog parlamenta

DETALJNIJE