Info dani o programima mobilnosti održani na tri fakulteta




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
 

Protekle dvije sedmice  prošle su u znaku Info dana o programima mobilnosti koje je Centar za međunarodnu saradnju i razvoj karijere Univerziteta Crne Gore organizovao na Fakultetu političkih nauka (FPN), Elektrotehničkom (ETF) i Filološkom fakultetu. 

Tri info dana okupila su veliki broj studenata srodnih oblasti  studiranja, pa su pored studenata političkih nauka, prvom Info danu prisustvovali i studenti Pravnog i Ekonomskog fakulteta, dok su na ETF-u bili i studenti svih ostalih tehničkih fakulteta. Posljednji Info dan u ovoj sesiji, održan juče na Filološkom fakultetu, okupio je i studente Filozofskog i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Na FPN-u gost Centra je bio  predstavnik Kancelarije za međunarodnu saradnju Univerziteta u Alba Iulii, Daniel Mihai Melinte, koji je boravio na razmjeni u okviru Erasmus+ programa. On je studentima predstavio svoj univerzitet i ohrabrio ih da se prijave za razmjenu. "Vaš motiv", rekao je Daniel Mihai studentima, "ne treba da bude samo boravak na stranom univerzitetu, već i sticanje novih prijateljstava i upoznavanje mnogih stranih kultura i zemalja".

Studenti su upoznati sa aktulenim programima razmjene, kao što su Erasmus +, CEEPUS i Mevlana, program koji finansira Vlada Turske i stipendije koje se ostvaruju na osnovu među-državnih bilateralnih sporazuma.  

- Svi zainteresovani mogu pratiti konkurse Erasmus+ programa mobilnosti na zvaničnom sajtu Univerziteta. Većina  konkursa za narednu akademsku godinu su objavljeni, tako da se studenti već mogu prijavljivati, navela je Isidora Lakić, iz Centra za međunarodnu saradnju UCG. 

Takođe, tokom Info dana predstavljen je i  Karijerni centar,  koji funkcioniše u okviru Centra za međunardonu saradnju UCG. 

"Karijerni centar servis koji služi jačanju praktičnih vještina studenata i što boljeg pozicioniranja na tržištu. Pored savjetovanja o mobilnosti, Karijerni centar organizuje radionice, obuke i predavanja u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore na teme kao što su pisanje CV-ija i motivacionog pisma ili predstavljanja poslodavcu, objasnio je  Filip Petrović, iz Karijernog centra UCG.

Studenti svih fakulteta su postavljali mnogobrojna pitanja i pokazali veliko interesovanje za programe razmjene. Predstavnici Centra pomogli su studentima da pronađu univerzitete najsrodnije njihovim studijama, i razriješili brojne dileme studenata vezane za proces prijave. Takođe, istakli su da su vrata Centra za međunarodnu saradnju otvorena svima za sva dodatna pitanja od ponedjeljka do četvrtka, od 14 do 16 sati, i da se mogu obratiti Centru za sve konsultacije i  putem mail adresa: irouom@ac.me i karijernicentar@ac.me



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.