Saopštenje za javnost nakon sjednice Senata Univerziteta Crne Gore održane 20. septembra 2017. godine  




Saopštenje za javnost nakon sjednice Senata Univerziteta Crne Gore održane 20. septembra 2017. godine   

 

Senat Univerziteta Crne Gore verifikovao je na današnjoj sjednici upis na osnovne studije po reformisanom modelu i izrazio zadovoljstvo realizacijom konkursa, jer je na raspisanih 3.486 mjesta upisano 3.394 kandidata.

Usvojena je i organizacija nastave na magistarskim i doktorskim studijama i utvrđen prijedlog broja studenata za upis.

Senat se upoznao sa Prijedlogom izmjena u načinu realizacije nastave u vanrednim okolnostima (nakon odluke Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore od 18. avgusta 2017. da se upis vrši u Beranama, a ne u Podgorici, kako je reformisan i akreditovan) sa ciljem sprovođenja akreditovanog studijskog programa Visoka medicinska škola Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore za studijsku 2017/18. godinu.

 Prijedlog koji je sačinila stručna Radna grupa koju je formirao rektor, a činili su je: dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Goran Nikolić, član Senata sa Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Lazović i direktor Centra za studije i kontrolu kvaliteta prof. dr Aleksandar Vujović prezentiran je na sjednici Senata i na njega nije bilo nikakvih konkretnih primjedbi.

Prijedlog načina realizacije nastave u Podgorici i Beranama je proslijeđen Medicinskom fakultetu na osnovu odluke Senata Univerziteta Crne Gore od 2. juna 2017. o usvajanju Organizacije nastave svih studijskih programa na Medicinskom fakultetu i Odluke Senata UCG od 5. jula 2017. o usvajanju Planova i programa praktične nastave na Medicinskom fakultetu.

Na Senatu je raspravljano o krizi upravljanja koja je uzrokovana nepoštovanjem reforme i akreditacije Univerziteta Crne Gore po pitanju studijskog programa Visoka medicinska škola u Beranama, o ugroženoj autonomiji UCG koja je eskalirala odlukom Upravnog odbora oprečnoj Senatu i akademskim standardima visokog obrazovanja, kao i o odluci Upravnog odbora koja osporava prorektorski tim rektorke Radmile Vojvodić bez obrazloženja.

Predsjednica Senata i rektorka Radmila Vojvodić apostrofirala je ulogu senatora i predsjednika Upravnog odbora Duška Bjelice u nastaloj krizi.    

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.