21.02.2017

Promovisana knjiga profesora Slobodana Vukićevića


Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću u organizaciji Studijskog programa za sociologiju u utorak 21. februara 2017. godine održana je promocija knjige doajena sociološke nauke prof. dr Slobodana Vukićevića, pod nazivom "Njegošu su zahvalni: i Bog i čovjek". Knjiga je objavljena 2016. godine u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević".

Prof.dr Slobodan Vukićević, redovni profesor u penziji, kao rijetko koji naučnik se može pohvaliti izuzetno bogatom bibliografijom, koja sadrži preko 20 knjiga i preko 150 naučnih radova, članaka, ogleda i priloga objavljenih u najpoznatijim sociološkim i drugim domaćim i međunarodnim časopisima. Naučni radovi i knjige profesora Vukićevića uvijek izazivaju pažnju i dobijaju veoma pozitivne ocjene najpoznatijih sociologa i naučnika.

Pred brojnom publikom u svečanoj sali fakulteta o knjizi profesora Vukićevića su govorili mr Obrad Samardžić, dr Predrag Živković i autor.

Izvod iz prikaza mr Obrada Samardžića: Misaoni izazov prof. Slobodana Vukićevića u ovoj knjizi je prije svega čovjek kao biće koje stvara i njegova zajednica u kojoj se otjelotvoruje njegova/njihova generička suština. Taj čovjek kao stvaralačko biće nije apstrakcija koja hoda, zamišljeni idealni tip ili pasivni otisak na zidu istorijskog vremena, već čovjek - duhovni graditelj koji sagrađuje stepenice na kulturnom nebu iznad zajednice kojoj pripada – njegovo ime nije samo Njegoš, već i misija zvana „čovjek“.

Izvod iz prikaza dr Predraga Živkovića: Reklo bi se, da je zapis prof. Vukićevića naručen i potrebit, posebno u vremenu tektonskih promjena, u kojem je čovjek izgubio moć upitanosti i čuđenja prema svemu onome što ga okružuje, odlažući i odričući se svoje mislene aparature, zarad velike naracije postmodernog doba. Stoga se i ovaj rukopis, može čitati i pojmiti kao revitalizacija duhovnosti, koja je neophodna da bi se reaktiviralo kulturno nasleđe.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat

Prof. dr Božu Mihailoviću uručena nagrada Oktoih

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat
Otvoren konkurs za 16. generaciju polaznika Škole retorike. >>>

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE