21.02.2017

Promovisana knjiga profesora Slobodana Vukićevića


Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću u organizaciji Studijskog programa za sociologiju u utorak 21. februara 2017. godine održana je promocija knjige doajena sociološke nauke prof. dr Slobodana Vukićevića, pod nazivom "Njegošu su zahvalni: i Bog i čovjek". Knjiga je objavljena 2016. godine u izdanju Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević".

Prof.dr Slobodan Vukićević, redovni profesor u penziji, kao rijetko koji naučnik se može pohvaliti izuzetno bogatom bibliografijom, koja sadrži preko 20 knjiga i preko 150 naučnih radova, članaka, ogleda i priloga objavljenih u najpoznatijim sociološkim i drugim domaćim i međunarodnim časopisima. Naučni radovi i knjige profesora Vukićevića uvijek izazivaju pažnju i dobijaju veoma pozitivne ocjene najpoznatijih sociologa i naučnika.

Pred brojnom publikom u svečanoj sali fakulteta o knjizi profesora Vukićevića su govorili mr Obrad Samardžić, dr Predrag Živković i autor.

Izvod iz prikaza mr Obrada Samardžića: Misaoni izazov prof. Slobodana Vukićevića u ovoj knjizi je prije svega čovjek kao biće koje stvara i njegova zajednica u kojoj se otjelotvoruje njegova/njihova generička suština. Taj čovjek kao stvaralačko biće nije apstrakcija koja hoda, zamišljeni idealni tip ili pasivni otisak na zidu istorijskog vremena, već čovjek - duhovni graditelj koji sagrađuje stepenice na kulturnom nebu iznad zajednice kojoj pripada – njegovo ime nije samo Njegoš, već i misija zvana „čovjek“.

Izvod iz prikaza dr Predraga Živkovića: Reklo bi se, da je zapis prof. Vukićevića naručen i potrebit, posebno u vremenu tektonskih promjena, u kojem je čovjek izgubio moć upitanosti i čuđenja prema svemu onome što ga okružuje, odlažući i odričući se svoje mislene aparature, zarad velike naracije postmodernog doba. Stoga se i ovaj rukopis, može čitati i pojmiti kao revitalizacija duhovnosti, koja je neophodna da bi se reaktiviralo kulturno nasleđe.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

13.04.2018 Rektorat

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

DETALJNIJE

03.04.2018 Rektorat

Čestitka Rektora Univerziteta Crne Gore za Dan studenata

DETALJNIJE

18.04.2018 Rektorat

Tatjana Stanovčić izabrana za dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo

DETALJNIJE

15.04.2018 Rektorat

Uručena prizanja najboljima

DETALJNIJE

11.04.2018 Rektorat

Dani inženjera

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Sajam američkih univerziteta

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Radionica o finansijskom i administrativnom upravljanju H2020 projektima

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Povodom Dana studenata Rektor se sastao sa predstavnicima Studentskog parlamenta

DETALJNIJE