22.09.2017

Predavanja počinju 25. septembra


Predavanja na osnovnim i specijalističkim studijama na Univerzitetu Crne Gore počeće u ponedjeljak, 25. septembra u skladu sa Akademskim kalendarom.

DImageirektor Centra za studije i kontrolu kvaliteta prof. dr Aleksandar Vujović je podsjetio da ovim činom započinje nova etapa studiranja na Univerzitetu Crne Gore po novom reformisanom modelu studiranja i akreditovanim nastavnim planovima. Kako to Zakon o visokom obrazovanju propisuje, studenti koji su započeli studije po prethodnom modelu tako će i nastaviti školovanje.

Shodno evropskim standardima nastava će biti realizovana u profilisanoj, modularnoj strukturi koja je zamijenila takozvana usmjerenja u problematičnom modelu studiranja koji je do sada bio barijera za studentsku mobilnost i međunarodnu saradnju. Značajna novina je, navodi profesor, uvođenje obavezne praktične nastave u nastavnim bazama Univerziteta Crne Gore po jasno definisam planovima i ugovorima sa institucijama, kompanijama i studentima.

„Ovakav koncept reformisanih studija stvara preduslove, odnosno garantuje bolju profilaciju znanja, vještina i kompetencija naših studenata i brže uključivanje na tržište rada. Standard kvaliteta i kontinuitata nastavei  jasnih ishoda učenja, definisanih u nastavnim planovima, imperativ je novog modela studiranja. U tom cilju postignuto je značajno smanjenje na planu angažovanja profesora izvan kadrovskog potencijala Univerziteta“, kazao je Vujović.

On je posebno istakao napredak na planu upravljanja finansijama, ažuriranja i analize podataka putem nove integrisane web platforme, koji rezultiraju boljom organizacijom studija i svrsishodnim ulaganjem u nastavu i istraživačka sredstva, u infrastrukturu i opremu koja je na raspolaganju studentima UCG.

„Studenti, kao ključni subjekti u razvoju kvaliteta imaće mogućnost da kroz inovirane modele analize rezultata studiranja i novog načina anketiranja, ukažu na najznačajnija područja poboljšanja kvaliteta nastave, kako bismo na taj način u sadejstvu doprinijeli  uspješnoj realizaciji reformi i podizanju referenci Univerziteta Crne Gore“, kazao je Vujović.

Nastava će biti organizovana na 54 akademska i 14 primijenjenih studijskih programa osnovnih studija, a u završnoj su fazi pripreme za početak nastave na magistarskim i doktorskim studijama Univerziteta Crne Gore.

Profesor Vujović  je svim studentima poželio uspješan početak studijske 2017/18 godine.


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

15.06.2018 Rektorat

Razgovarano o praksi studenata u Njemačkoj i Crnoj Gori  

DETALJNIJE

14.06.2018 Rektorat

Rektor Univerziteta Crne Gore otvorio MECO konferenciju

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

VII Međunarodna konferencija o ugrađenim računarskim sistemima

DETALJNIJE

08.06.2018 Rektorat

Usvojen predlog UCG: Na budžetu 3501 brucoš

DETALJNIJE

07.06.2018 Rektorat

Interni oglas za angažovanje u nastavi  za studijsku 2018/19. godinu

DETALJNIJE

06.06.2018 Rektorat

Forum i radionica: Uspostavljanje centara izvrsnosti u Crnoj Gori, u perspektivi integracija u EU

DETALJNIJE

05.06.2018 Rektorat

Jače povezivanje privrede i Univerziteta rezultira naukom u službi potreba modernog društva

DETALJNIJE

01.06.2018 Rektorat

Rektor UCG na naučnoj konferenciji o Procesu Zapadnog Balkana u Rimu

DETALJNIJE

28.05.2018 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa poljskim Univerzitetom u Pili

DETALJNIJE

28.05.2018 Rektorat

Potpisan Ugovor o saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu

DETALJNIJE