15.02.2017

Grinje govore zašto rijeke nestaju


U okviru Kratkotrajne naučne misije, evropskog programa koji  se bavi rijekama koje presušuju (intermitentne rijeke i potoci), naučnica sa Univerziteta u Zagrebu Ivana Pozojević bila je u radnoj posjeti prof. dr Vladimiru Pešiću sa Univerziteta Crne Gore.

Globalno zagrijavanje i kriza povezala je naučnike Evrope u zajedničku misiju i udruživanje znanja iz različitih oblasti. Iz godine u godinu kao rezultat klimatskih promjena sve je veći broj rijeka i potoka koje presušuju. Na svjetskom nivou čak 69% potoka i 30-40% velikih rijeka presušuje bar u jednom dijelu godine.

 „Ja sam tek u počecima u izučavanju vodenih grinja. U Hrvatskoj se niko ne bavi njima, a iskustvo profesora Pešića je veliko na svjetskoj razini. Grinje su jako osjetljive, neke vrste nastaju, a neke se nove javljaju, sa promjenama u svijetu, tako da su dobri indikatori promjena“, kazala je Pozojević, koja radi kao asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Tokom jedanaest dana posjete,  iskustvo u Crnoj Gori joj je, kako kaže, puno pomoglo.

„Uglavnom smo radili na materijalu iz Hrvatske, dok smo jedan dan izdvojili i za terensko istraživanje u okolini Podgorice, kada mi je profesor Pešić pokazao metodologiju koju koristi. Nekad vam je potrebno da vam na terenu neko konkretno pokaže stvari, objasni kako da uočavate razliku, a to je upravo ono što mi je trebalo“.

Pozojević navodi da je ustanovila 10 novih vrsta grinja u Hrvatskoj, uz pomoć profesora Pešića, koji ih je ili determinisao ili potvrdio. Njena posjeta Univerzitetu Crne Gore i saradanja sa profesorom Pešićem rezultiraće naučnim radom u kome će biti uspostavljen novi indeks o kvalitetu intermitentnih vodenih staništa baziran na vodenim grinjama kao indikatorima.

„U Zagrebu, imamo sreće jer je naš tim velik, podijeljen je posao, a ovdje naučnici, sa malim resursima, uspijevaju izvući nevjerovatne rezultate, a to je baš kapa dolje. U velikom sistemu znaš svoj posao, a ovdje naučnici znaju svačiji posao“, navodi Pozojević.

Od samog početka izučavanja grinja ona je u korespondecniji sa profesorom Pešićem kao poznatim stručnjakom u ovoj oblasti i ima potrebnu podršku u izradi doktorske disertacije na kojoj radi. Njihov zajednički rad će biti dio razmjene znanja i dostavljanja izvještaja komisji programa koji podržava SMIRES – akcije Evropske saradnje u nauci i tehnologiji (COST) koja se bavi izučavanjem rijeka i potoka koji presušuju . 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

13.04.2018 Rektorat

Zvanično otvorena XV Međunarodna naučna konferencija u oblasti sporta u Budvi

DETALJNIJE

03.04.2018 Rektorat

Čestitka Rektora Univerziteta Crne Gore za Dan studenata

DETALJNIJE

18.04.2018 Rektorat

Tatjana Stanovčić izabrana za dekana Fakulteta za turizam i hotelijerstvo

DETALJNIJE

15.04.2018 Rektorat

Uručena prizanja najboljima

DETALJNIJE

11.04.2018 Rektorat

Dani inženjera

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Sajam američkih univerziteta

DETALJNIJE

10.04.2018 Rektorat

Radionica o finansijskom i administrativnom upravljanju H2020 projektima

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Delegacija EMBL i EMBO predstavila programe za istraživače i studente iz Crne Gore

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Prva zvanična posjeta delegacije Evropske svemirske agencije Crnoj Gori

DETALJNIJE

04.04.2018 Rektorat

Povodom Dana studenata Rektor se sastao sa predstavnicima Studentskog parlamenta

DETALJNIJE