15.02.2017

Grinje govore zašto rijeke nestaju


U okviru Kratkotrajne naučne misije, evropskog programa koji  se bavi rijekama koje presušuju (intermitentne rijeke i potoci), naučnica sa Univerziteta u Zagrebu Ivana Pozojević bila je u radnoj posjeti prof. dr Vladimiru Pešiću sa Univerziteta Crne Gore.

Globalno zagrijavanje i kriza povezala je naučnike Evrope u zajedničku misiju i udruživanje znanja iz različitih oblasti. Iz godine u godinu kao rezultat klimatskih promjena sve je veći broj rijeka i potoka koje presušuju. Na svjetskom nivou čak 69% potoka i 30-40% velikih rijeka presušuje bar u jednom dijelu godine.

 „Ja sam tek u počecima u izučavanju vodenih grinja. U Hrvatskoj se niko ne bavi njima, a iskustvo profesora Pešića je veliko na svjetskoj razini. Grinje su jako osjetljive, neke vrste nastaju, a neke se nove javljaju, sa promjenama u svijetu, tako da su dobri indikatori promjena“, kazala je Pozojević, koja radi kao asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Tokom jedanaest dana posjete,  iskustvo u Crnoj Gori joj je, kako kaže, puno pomoglo.

„Uglavnom smo radili na materijalu iz Hrvatske, dok smo jedan dan izdvojili i za terensko istraživanje u okolini Podgorice, kada mi je profesor Pešić pokazao metodologiju koju koristi. Nekad vam je potrebno da vam na terenu neko konkretno pokaže stvari, objasni kako da uočavate razliku, a to je upravo ono što mi je trebalo“.

Pozojević navodi da je ustanovila 10 novih vrsta grinja u Hrvatskoj, uz pomoć profesora Pešića, koji ih je ili determinisao ili potvrdio. Njena posjeta Univerzitetu Crne Gore i saradanja sa profesorom Pešićem rezultiraće naučnim radom u kome će biti uspostavljen novi indeks o kvalitetu intermitentnih vodenih staništa baziran na vodenim grinjama kao indikatorima.

„U Zagrebu, imamo sreće jer je naš tim velik, podijeljen je posao, a ovdje naučnici, sa malim resursima, uspijevaju izvući nevjerovatne rezultate, a to je baš kapa dolje. U velikom sistemu znaš svoj posao, a ovdje naučnici znaju svačiji posao“, navodi Pozojević.

Od samog početka izučavanja grinja ona je u korespondecniji sa profesorom Pešićem kao poznatim stručnjakom u ovoj oblasti i ima potrebnu podršku u izradi doktorske disertacije na kojoj radi. Njihov zajednički rad će biti dio razmjene znanja i dostavljanja izvještaja komisji programa koji podržava SMIRES – akcije Evropske saradnje u nauci i tehnologiji (COST) koja se bavi izučavanjem rijeka i potoka koji presušuju . 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat

Prof. dr Božu Mihailoviću uručena nagrada Oktoih

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat
Otvoren konkurs za 16. generaciju polaznika Škole retorike. >>>

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE