10.02.2017

Date smjernice za razvoj Strategije doktorskih studija

 
 

Centar za doktorske studije Univerziteta Crne Gore organizovao je u okviru projekta REDOS dvodnevne konsultacije o razvoju Strategije doktorskih studija na državnom univerzitetu sa  ekspertkinjom u ovoj oblasti  prof. dr Melitom Kovačević sa Sveučilišta u Zagrebu. Strategija  bi trebalo da bude osnova za dalji razvoj doktorskih studija i podsticanje naučnog rada u Crnoj Gori.

Profesorica Kovačević, koja piše strategiju, razgovarala je sa članovima proširenog rektorskog kolegijuma, Odbora za doktorske studije, predsjednicima i predstavnicima fakultetskih Komisija za doktorske studije, doktorandima i mentorima.

Prema njenim riječima, u toku treće posjete Univerzitetu u okviru REDOS projekta, namjera joj je bila da kroz razgovor i direktna iskustva dođe do „pravih smjernica za izradu konačne strategije koja će biti osnova za dalji razvoj doktorskih studija i podsticanje naučnog rada u Crnoj Gori“.

- Startegija je mrtvo slovo na papiru, ukoliko nije usklađena sa potrebama iz prakse. Zato je važno saslušati sve strane uključene u proces sticanja doktorskih diploma – objasnila je Kovačević, navodeći da je nacrt strategije već napisan.

Predstavnici Univerziteta istakli su da je u odnosu na raniji period napravljen pomak u pogledu doktorskih studija, ali da ima prostora za unapređenje. Oni su sa Kovačević razgovarali o modelima finansiranja doktorskih studija, poštovanju naučno-istraživačkih referenci prilikom izbora u zvanje, referentnog mentorstva, kriterijumima naučnog publikovanja i pospješivanju mobilnosti saradnika i doktoranata, što sve doprinosi kvalitetu doktorskih studija i teza.

Kovačević je bila član velikog broja međunarodnih i Evropskih tijela, komiteta i organizacija koje se bave razvojem visokog obrazovanja sa posebnim akcentom na doktorske studije (Bologna Follow-Up Group,  EUA-Committee on Doctoral Education, Chair of the Rector"s conference committee on doctoral education, UNICA …).

Pored toga, autor-koautor je velikog broja međunarodnih monografija, radova u prestižnim časopisima ili konferencijskim zbornicima, kao i rukovodilac značajnog broja međunarodnih i domaćih projekata. 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

12.01.2018 Rektorat

Dobra saradnja Univerziteta Crne Gore i Ministarstva kulture

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat

Prof. dr Božu Mihailoviću uručena nagrada Oktoih

DETALJNIJE

17.01.2018 Rektorat
Otvoren konkurs za 16. generaciju polaznika Škole retorike. >>>

10.01.2018 Rektorat

Konkurs za učešće u studentskoj ljetnjoj školi CERN-a 2018.

DETALJNIJE

28.12.2017 Rektorat

Na svečanoj sjednici Senata nagrađeni najbolji studenti i Institut za biologiju mora

DETALJNIJE

27.12.2017 Rektorat

Rektor prof. dr Danilo Nikolić razgovarao sa ministarkom nauke dr Sanjom Damjanović

DETALJNIJE

22.12.2017 Rektorat

Igoru Pajoviću i Martinu Ćalasanu uručene nagrade za naučna dostignuća u 2017.

DETALJNIJE

21.12.2017 Rektorat

Poziv studentima za učešće na 10. takmičenju "Nelson Mandela World Human Rights Moot Court Competition"

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Razgovarano o saradnji sa Univerzitetom u Ukrajini

DETALJNIJE

20.12.2017 Rektorat

Uspjeh košarkaša na međunarodnom turniru pozdravili Rektor i Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore

DETALJNIJE