Strani studenti o studiranju na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Koji su to razlozi zbog kojih se studenti iz inostranstva odlučuju da provedu semestar na Univerzitetu Crne Gore ispričale su nam studentkinje koje dolaze iz tri evropske zemlje Rumunije, Grčke i Austrije.

Ana-Maria Lungu je rođena u Moldaviji. Student je Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Rumuniji, a u Crnu Goru je došla zahvaljujući Erasmus plus stipendiji.

„Trebalo je odlučiti se za neku od 250 zemalja, a odlučila sam se za Crnu Goru jer mi je izgledalo da su ekonomske prilike najpovoljnije za završavanje semestra i pokrivanja svih troškova od Erasmus školarine, tako da ne moram da tražim novac od roditelja ili da negdje radim. Vidjela sam i da Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore ima slične ili iste predmete kao moj fakultet, jer se za Erasmus program ne možete prijaviti ukoliko nema jednakosti među studijskim programima“.

Ana-Maria primjećuje da studenti Ekonomskog fakulteta imaju razvijen takmičarski duh. „Energični su, i nekako mi se čini da su spremni da odgovore na izazove, da dobiju ekstra poene, da se dokažu kao najbolji. U Rumuniji su studenti smireniji, nema toliko takmičaskog duha“, tvrdi ona. 

Austrijanka Magdalena Merchart radi na magistarskom radu i odrađuje praksu, kao svršeni student  njemačkog jezika, i to na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

„Praktični dio studija Univerziteta u Beču vam nudi mogućnost da idete u drugu zemlje i podučavate njemački jezik, kao II strani jezik. Već sam predavala u Čileu, u Južnoj Americi, nakon čega sam polagala finalne ispite. Dolazak u Crnu Goru je bio splet okolnosti. Univerzitet mi je ponudio da još jedan semestar realizujem nastavu jer predviđena studentkinja za praksu u Crnoj Gori nije mogla doći zbog porodičnih problema.  Stvarno mi je drago što sam ovdje sada“, priča Magdalena. 

 U Nikšiću, na Studijskom programu Njemački jezik i književnost, tokom jednog semestra držaće vježbe konverzacije, za drugu i četvrtu godinu.

„Za razliku od studenata u Čileu,  crnogorskim studentima treba malo vremena da se oslobode i da govore, ali je  kvalitet poznavanja njemačkog jezika na prilično visokom nivou. Većina njih kaže da se opredijelila za ove studije jer im poznavanje njemačkog jezika daje prednost ukoliko žele da apliciraju za posao u njemačkim kompanijama“, kaže Magdalena.

Razlog za dobro poznavanje njemačkog, posebno najistaknutijih studenata,  ona vidi i u njihovim odlascima na ljetnje škole u Njemačku i Austriju, gdje imaju priliku da vježbaju jezik.

Elefteria Tsekoura dolazi iz Grčke, gdje je student arhitekture Aristotelovog univerziteta u Solunu. Njena želja, po dolasku u Crnu Goru, bila je da upozna crnogorsku istoriju i kulturu.  

Kada sam došla u Crnu Goru, prevladao me osjećaj poznatog. Način života je poprilično sličan, mladi ljudi imaju zapadni način razmišljanja, jedina razlika je što je na fakultetu mnogo više zastupljen individualan rad, dok je kod nas pretežan rad u timovima. Poseban utisak na mene je ostavila arhitektura Kotora, gdje su očigledni uticaji katoličke, islamske i pravoslavne kulture. Ovdje sam posebno zainteresovana za urbana istraživanja, a kako sam u Podgorici, vidim da je ratom poprilično bila razorena i da ima taj kutak u starom gradu, pored arhitekture iz socijalističkog perioda, prenosi  ona svoje utiske tokom dvonedjeljnog boravka.

Sve tri su u Crnoj Gori već stekle nove prijatelje i povezale se i sa drugim stranim studentima. Vikendom „krstare“ crnogorskim krajevima, a radnim danima se okupe na časovima crnogorskog. Studiranje na Univerzitetu Crne Gore vide kao šansu za sticanje novih iskustava, znanja i veza koje će dugo održavati i pamtiti.

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.