O iskustvu sa  Univerziteta Zarbriken u Njemačkoj




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Svima koji se dvoume da li da se prijave za neki od programa studentske mobilnosti, studentkinja Filološkog fakulteta UniverzitetImagea Crne Gore  Ivana Komnenović je poručila da se prijave i steknu iskustvo koje će pamtiti.

Ona je već tri sedmice na Univerzitetu Zarbriken u Njemačkoj, u okviru Erasmus + programa, odnosno bilateralnog ugovora koji Univerzitet Crne Gore ima sa ovim njemačkim Univerzitetom.

"Izabrala sam upravo ovaj Univerzitet zato što studiram njemački jezik i književnost i smatram da se znanje jezika može usavršiti na najbolji mogući način boravkom u zemlji gdje je taj jezik maternji. Mobilnost je odlična mogućnost za  stručno usavršavanje, upoznavanje strane kulture, jezika i ljudi, sklapanje novih prijateljstava, putovanja..."

Kada je došla u novu sredinu, sve je izgledalo potpuno drugačije i prvi utisci su pozitivni. Na Univerzitetu postoji Welcome centar koji je na raspolaganju studentima u vezi sa svim pitanjima, navodi Ivana, i na njih se možete osloniti ukoliko imate neki problem.

Tu je i, kaže Ivana,  Centar za internacionalne studente koji redovno organizuje aktivnosti kao što su odlasci u pozorište, bioskop, internacionalni dani u menzi.

"U okviru Univerziteta je i Centar za strane jezike koji nudi besplatne kurseve raznih stranih jezika na različitim nivoima, što mislim da je odlična prilika za učenje još nekog jezika".

Na njemačkom Univerzietu se, priča Ivana, nudi veliki broj različitih predmeta koji su klasifikovani po modulima, a sve funkcioniše preko online platformi preko kojih se prijavljujete za predmete, a tu se mogu naći i potrebni materijali.

"Biblioteke su mnogo bolje opremljene nego kod nas. Nastava je uglavnom organizovana u manjim grupama što povećava efikasnost", kaže Ivana..

ImagePrednost male sredine, kao što je crnogorska, navodi ona, je što se svi  međusobno poznaju pa je atmosfera na predavanjima bolja.

"Ljudi su za nijansu introvertniji u odnosu na naše, ne pokazuju emocije i ne žale se. Prisutan je veći nivo samokontrole kod ljudi. Ljubaznost je zastupljena u većoj mjeri, u prevozu, u supermarketima, bankama... Zemlja je uređenija, viši je životni standard, vodi se više računa o očuvanju životne sredine Voljela bih da se i kod nas povede više računa o životnoj sredini", navodi Ivana.

Na Univerzitetu je stekla nove prijatelje koji su uglavnom sa naših prostora ili iz drugih stranih zemalja.

"Ja imam takav raspored predavanja da često imam slobodan petak pa bi se bukvalno moglo reći da imam produženi vikend. To vrijeme uglavnom koristim za šetnju, izlaske, a nezaobilazna su i putovanja u druge gradove. Do sad smo organizovali nekoliko izleta u okolne gradove", priča Ivana.

 Za program ramjene je, objašnjava ona, preporučila motivacija za učenjem i usavršavanjem kao i dobri dosadašnji rezulatati.

Nakon samo tri sedmice njen utisak je: „Ovo je svakako iskustvo koje će obilježiti moje studiranje i koje ću dugo pamtiti“.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.