06.11.2017

Iskustvo studiranja u Salzburgu

 
 

- Kada sam vidjela da je Univerzitet u Salzburgu otvorio svoje prijave, ni jednog trenutka nisam razmišljala da li da se prijavim, ovako započinje svoju priču o iskustvu na razmjeni student Fakulteta političkih nauka Ana Marija Ćorić, na Studijskom programu Međunarodni odnosi.

Razlog je, kaže ona, što je poznato da je Univerzitet Paris Lodron među najboljima, osnovan 1622. godine, sa dugom istorijom iza sebe.

ImageZa stipendiju Erasmus + programa smatra da je preporučio prosjek ocjena i odlično poznavanje engleskog jezika. „Naravno uz to idu i vannastavne aktivnosti, mada smatram da one nisu presudne za dobijanje stipendije“.

Najveće prepreke po dolasku u drugu zemlju su bili papiri koji su trebali da se predaju na različita mjesta, kao i sam proces dobijanja vize.

„Drago mi je što je osoblje  na Univerzitetu koje je zaduženo za Erasmus+ studente  izašlo u susret za svaku prepreku koja nam je bila na putu“, pohvalila je Ana Marija Centar za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore.

A prvi utisak kada je  došla, bio je: “Oduševljenje.  Prvo što sam ugledala kada sam stigla u Salzburg je osvijetljeni dvorac  Hohensalzburg koji je vjekovima zaštitni znak Salzburga. To je na mene ostavilo tako snažan utisak, da kasnije kada sam išla ka domu nisam prestajala da gledam u svjetla divnog grada punog Mozartove melodije i prepunog istorije Evrope“, priča ona.

Bilo je potrebno par nedelja da se Ana Marija navikne na novi život i kulturološke razlike.

“Vožnja biciklom je sastavni dio ljudi koji žive u Salzburgu, u toku dana primjetićete možda dvadesetak auta, u marketima ne daju kese što znači da uvijek morate sa sobom nositi ruksak ili papirnu kesu, rade samo četiri sata na dan tako da svoje obaveze morate da rasporedite na više dana”. Vožnja biciklom je svakako navika koju će, kaže, primjenjivati i kod kuće.

Kada je riječ o studiranju, studenti koriste koriste tzv. E-learning što znači da se sve uči preko određenog sajta na kojem je sva potrebna literatura, kaže Ana Marija.

„Imamo domaće zadatke koji uglavnom zahtjevaju istraživanje određenih država po političkom sistemu, prisutnosti žena u parlamentu... Takođe svako dobija poene na aktivnost u toku predavanja koja iznosi 20% ocjene, naravno pored toga imamo ispite i seminarske radove koji iznose 80% ocjene“.

Kao prednost ovog Univerziteta Ana Marija navodi veće mogućnosti usavršavanja kroz praksu, s tim što ne postoji mogućnost za popravne ispite kao na matičnom fakultetu.

Slobodno vrijeme koristi da upozna gradove u blizini Salzburga, već je upoznala ljude iz drugih krajeva svijeta, ali posebno izdvaja one mnogo bliže Crnoj Gori, „prijatelji iz Bosne i Hercegovine bez kojih ne bi bilo smijeha a i ukusne hrane“, kaže ona.

Sigurna je u to da joj je ovo definitivno najljepša studentska godina i da je nije mogla iskoristiti na bolji način,  iako ima još mnogo posla i učenja koje treba privede kraju.

„Moja preporuka studentima iz Crne Gore je da se prijave za Erasmus+ stipendije, jer će im to biti nezaboravno Imageiskustvo i veliki iskorak usvajanja evropskih vrijednosti i znanja. Naučiće jezik, steći nove prijatelje, posjetićete nove gradove, zaljubiće se u istoriju i svjetla vjekovima starih gradova koji znamenitosti imaju na svakom koraku. I najvažnije, stečeno iskustvo i znanje će prenijeti u Crnu Goru i na taj način podići ćemo svi skupa i naš univerzitet i državu za stepenicu više na evropskom putu, koji je i te kako zahtjevan.

I moto koji slijedim Erika Batervorta se savršeno uklapa u ovu moju priču "Ne treba ići kroz život već rasti kroz život", poručuje Ana Marija.

 

 

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

18.01.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Pretraga partnera H2020 - Research Participant Portal

DETALJNIJE

16.01.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Održan "Pre-departure day" za studente UCG koji odlaze na razmjenu

DETALJNIJE

15.01.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Rok za prijavu za stipendije Vlade Mađarske 16. februar

DETALJNIJE

10.01.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Mobilnost  sastavni dio profesionalnog razvoja svakog umjetnika  

DETALJNIJE

09.01.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Kanadski institut za teorijsku fiziku raspisao konkurs za stipendije

DETALJNIJE

20.12.2017 Centar za međunarodnu saradnju

Otvoren poziv za Forum mladih lidera

DETALJNIJE

18.12.2017 Centar za međunarodnu saradnju

Održana motivaciona radionica za studente sa invaliditetom

DETALJNIJE

15.12.2017 Centar za međunarodnu saradnju

Otvoreni pozivi za „treće strane“ u okviru tekućih H2020 projekata

DETALJNIJE

12.12.2017 Centar za međunarodnu saradnju

Konkurs za radnu praksu u okviru programa mobilnosti za studente sa invaliditetom - Trans2Work projekat

DETALJNIJE

12.12.2017 Centar za međunarodnu saradnju

Poziv za istraživačke stipendije u oblasti društvenih nauka

DETALJNIJE