Pozdrav iz Varšave




Kada se nađete, u okviru  Erasmus plus programa, u glavnom gradu Poljske, u Varšavi, vrlo brzo se snađete i nije potrebno puno vremena za prilagođavanje, tvrdi Jelena Žugić, student Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Možda je, navodi ona, bio razlog i što je stigla deset dana ranije, prije početka programa, a kako često putuje, gotovo da ne primjećuje prelaze i kulturološke razlike.

"Ekonomski fakultet u Varšavi je na 105. mjestu najboljih fakulteta u svijetu, na Univerzitetu koji ima pet Nobelovih nagrada, što mu odmah podiže standard kao i težinu fakulteta. Zbog toga Erasmus studenata na ovom fakultetu skoro i da nema", navodi ona.

Program Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore je jednostavniji, kaže Jelena.

"Zbog malog broja Erasmusovaca na fakultetu nemam kontakt sa previše ljudi, Poljaci nijesu baš otvoreni prema strancima za komunikaciju i druženje. Najviše se družim sa ljudima sa naših prostora i sa ljudima iz Doma", priča Jelena.

Po svom dolasku imala je problema sa izborom predmeta. Preko zvaničnog sajta Fakulteta u Varšavi odabrala je predmete koji su pomjereni za ljetnji semestar tako da je morala da traži druge predmete.

"Drugi problem sam imala sa njihovim USOS sistemom za studente za koji nisam bila obaviještena prije dolaska i za koji nisam dobila svoju šifru. Preko njega se prijavljuju predmeti, plaća dom i sve ostale obaveze koje kao student imam u njihovoj državi. Svi su problemi prevaziđeni na vrijeme, osim što ne polažem predmete zbog kojih sam namjenski došla".

Uprkos preprekama na koje studenti naiđu, a koji se savladaju, Jelena svakako preporučuje svima apliciranje za Erasmus plus programe.

"Za dobijanje stipendije su bitni uslovi koje traži Erasmus + program, mada iskreno mislim da studenti ne bi trebalo da se opterećuju prosjekom, jer je taj uslov na poslednjem mjestu, dok su znanje jezika i motivaciono pismo na prvom mjestu", kaže Jelena.

Studentima koji se odvaže na ovaj korak i uspiju poručuje: "Čeka vas jedno novo veliko iskustvo".

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.