10.01.2018

Mobilnost  sastavni dio profesionalnog razvoja svakog umjetnika  

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Fakultet likovnih umjetnosti je po mobilnosti među najuspješnijim umjetničkim fakultetima u Evropi. Sa profesorom Markom Markovićem, prodekanom za međunarodnu nastavu na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore, razgovarali smo o njegovim, kao i iskustvima njegovih kolega i studenata i značaju učešća u programima mobilnosti.   

UCG: Veliki broj partnerstava u okviru Erasmus+ je doprinio internacionalizaciji nastavnih aktivnosti. U kojim zemljama izvode nastavu profesori Fakulteta likovnih umjetnosti?

MARKOImageVIĆ: U toku prethodne godine naši profesori su izvodili nastavu na umjetničkim fakultetima u Portugalu, Francuskoj, Bugarskoj, a ove godine će imati priliku da predaju na fakultetima u Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Slovačkoj, Litvaniji i Španiji. Takođe, predavači iz ovih zemalja će posjetiti naš fakultet. Na fakultetu boravi i sve veći broj gostujućih studenata. U toku prethodne godine imali smo 15 studenata sa različitih fakulteta iz Evropske unije.

UCG: Šta pruža stranim studentima boravak na našem Univerzitetu, odnosno Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju?

MARKOVIĆ: Pruža im priliku da se upoznaju sa crnogorskom kulturom i tradicijom, kao i savremenim umjetničkim izrazima. Strani studenti bivaju uključeni u drugačiji sistem rada koji podrazumijeva jedan neposredniji odnos, rad u manjim grupama, individualan pristup i posvećenost svakom studentu. Imali smo situaciju da studenti i nakon završenog programa mobilnosti produžavaju svoj boravak na našem Fakultetu, što govori o tome da Fakultet likovnih umjetnosti može da svojim programom privuče studente iz Evropske unije. Ovdje, naravno, nije riječ o nametanju sopstvenog načina rada, nego o dijalogu, razmjeni i partnerstvu koje obogaćuje svaku stranu koja u njemu učestvuje.

UCG: Koju evropsku umjetničku instituciju biste izdvojili kada je riječ o saradnji?

MARKOVIĆ: Fakultet ima uspostavljenu saradnju sa 10 partnerskih univerziteta iz Evropske unije preko kojih su obezbijeđene stipendije za mobilnost studenata i nastavnog osoblja. Naš cilj je da širimo mrežu partnera i da razvijamo strateška partnerstva sa onim akademijama sa kojima se dosadašnja saradnja pokazala uspješnom. Tu bih prije svega istakao izuzetnu saradnju sa Fakultetom likovnih umjetnosti iz Lisabona sa kojima smo u toku prethodne godine realizovali umjetničko istraživački projekat “Mediteran - okruženje i tradicija”, koji je predviđao mobilnost ukupno 35 studenta i profesora dva fakulteta, a trenutno radimo na prezentaciji rezultata projekta u formi dvije izložbe, čija se realizacija priprema za naredni semester u Lisabonu i Cetinju.

UCG:  Krajem 2017. godine, u okviru Erasmus plus programa posjetili ste  Akademiju likovnih umjetnosti u Bratislavi. Kakvo je vaše iskustvo?

Akademiju likovnih umjetnosti u Bratislavi sam posjetio sa dekanom Fakulteta likovnih umjetnosti Ratkom OdaloviImagećem. To je bio drugi korak saradnje između Akademije u Bratislavi i Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje. Prvi korak je bila razmjena studenata dva fakulteta, Mire Kubanove i Lidije Nikčević, u ljetnjem semestru 2017. godine. Povod posjete je bila završna izložba studentskih radova u zimskom semestru, a najznačajniji segment - učešće u cijelokupnoj školskoj evaluaciji koja je, verujem, vrhunac semestra. Vidjeli smo izbor najboljih studentskih radova sa svih odsjeka, upoznali sve profesore, kao i metode i ishode pedagoškog procesa.  Prisustvovali smo i pedagoškom vijeću, što je bila prilika za završnu diskusiju sa profesorima, upoređujući nastavne metode i iznad svega rezultate. Imali smo priliku i da osjetimo predbožićnu atmosferu Bratislave i posjetimo najvažnije kulturne institucije, Danubijanski muzej - čudo savremene arhitekture i Slovačku nacionalnu galeriju.

UCG: Šta znači za umjetnika da učestvuje u programu mobilnosti?

MARKOVIĆ: Mobilnost je danas sastavni dio profesionalnog razvoja svakog umjetnika. Mogućnosti za pristup programima mobilnosti posebno su važne u manjim evropskim zemljama kao što je Crna Gora, gdje umjetnici moraju biti mobilni da bi uspostavili mogućnost umrežavanja, komunikacije i otvaranja prema novoj publici i savremenim umjetničkim tokovima.

Zbog toga vjerujem da će veliko učešće studenta Fakulteta Likovnih Umjetnosti u Erasmus programu mobilnosti i iskustva koja stiču na prestižnim umjetničkim univerizitetima u Evropi sigurno biti značajna za razvoj savremene umjetničke scene u Crnoj Gori. Aktivnost na međunarodnom nivou podrazumjeva da umjetnici produciraju ili prezentuju svoj rad, eksperimentišu, inoviraju, sarađuju, upoznaju druge umetnike i grade šire profesionalne mreže. Mnogi mladi i nadolazeći umjetnici posebno, prvi put doživljavaju mobilnost kao dio svojih studija, prije svega kroz Erasmus razmjene. U ranoj fazi, umrežavanje i saradnja sa umjetnicima iz drugih zemalja postaje važno sredstvo za istraživanje i kreativan razvoj, a time i stvaranje trajnih profesionalnih odnosa.

UCG: Šta je vama, kao profesoru i umjetniku,  donijelo učešće u programima mobilnosti na ličnom planu?

MARKOVIĆ: Ova iskustva upoznala su me sa različitim metodama u obrazovanju i takođe sa drugačijim sistemima obučavanja i prenošenja znanja novim generacijama mladih umjetnika. Mobilnost mi je pomogla u širenju mreže kontakata, ali i uspostavljanju drugih projekata. Na ličnom planu smatram se privilegovanim jer sam imao mogućnost da neposredno doživim i upoznam različite kulture, mjesta i ljude.

UCG: Zbog čega biste preporučili kolegama i studentima da učestvuju u programima mobilnosti?

MARKOVIĆ: Učešćem u programima mobilnosti otvaraju nam se različita polja u razvoju profesionalnih znanja i komunikacionih vještina. Još jedan kvalitet mobilnosti je što može snažno da utiče na motivaciju i sticanje novih znanja, stvaranje novih kontakata i učenje stranih jezika. Boravak u drugoj sredini vam pruža drugačiju perspektivu iz koje možete jasnije da sagledate i prednosti vaše sredine, kao i da razumijete šta možete popraviti i učiniti boljim. Takođe ste u poziciji da stečena znanja i iskustva primijenite kada se vratite. Naravno mobilnost funkiconiše u oba pravca, tako da je to i prilika da drugi nauče od vas i iz vašeg iskustava. Moje uvjerenje je da je mobilnost obostrano korisna, kako vama tako i Univerzitetu koji posjećujete.

 


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

14.06.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Konkurs za nagrade u okviru programa L'Oreai-UNESCO za žene u nauci

DETALJNIJE

12.06.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Na Univerzitetu Crne Gore nabavljena oprema za studente s oštećenjem vida i sluha

DETALJNIJE

09.06.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Sastanak Trans2Work tima i početak radne prakse studenata kod poslodavca u Novom Sadu

DETALJNIJE

06.06.2018 Centar za međunarodnu saradnju

CEI objavila dva nova projektna poziva za Program razmjene znanja

DETALJNIJE

05.06.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Studenti počeli sa radnom praksom kod poslodavaca u Sarajevu

DETALJNIJE

01.06.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Stipendije Univerziteta Côte d'Azur za studije u oblasti digitalne strategije

DETALJNIJE

23.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Stipendije za doktorska istraživanja

DETALJNIJE

18.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Aplikacije za AmCham stipendije otvorene

DETALJNIJE

18.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Stipendije za postdiplomske studije na Univerzitetu Malte

DETALJNIJE

14.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Konkurs za stipendije Fonda Queen Jadwiga

DETALJNIJE