Rektorat

Pravi konzorcijum projekta može dobiti finansijsku podršku EUApliciranje za EU fondove na univerzitetskom nivou bila je tema radionice koju je Kancelarija za međunarodnu saradnju Univerziteta Crne Gore organizovala u saradnji sa Humbolt Univerzitetom u Berlinu.

 Predstavnica Humbolt Univerziteta  Roswintha Kersten-Pejanić je danas predstavila međunarodne programe finansiranja i procedure prijavljivanja projekata.

„Pravi je izazov dobiti podršku Evropske unije, ne samo u Crnoj Gori već i u Njemačkoj“, prenijela je ona iskustvo sa Univerziteta  Humbolt.  „Prije nego što aplicirate za određeni projekat na polju visokog obrazovanja, treba razmisliti o potrebama Evropske unije, njenoj politici u konkretnom pitanju, i držati se pravila“, preporučuje ona.

Ona je primijetila da postoji tendencija manje mogućnosti podrške onim projektnim timovima koji nijesu imali iskustva u realizaciji projekata koje finansira  Evropska unija.

„Treba ići korak po korak, i ukoliko imate osmišljen projekat, a nemate iskustva u korišćenju EU fondova, bolje je biti partner na projektu nego vodeći partner“, preporuka je predavača današnje radionice. 

Kerten-Pejanić će sjutra, na nastavku radionice, u Rektoratu, sa početkom u 10.00 sati, govoriti o planiranju budžeta, pisanju aplikacije, izvještavanju, upravljanju projektima.

Radionica je organizovana kao jedan od vidova saradnje u okviru Erasmus + programa za kreditnu mobilnost.

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print