04.10.2017

Predstavljene mogućnosti usavršavanja u Njemačkoj  

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

 Vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i ambasador Njemačke Hans Günther Mattern razgovarali su danas o mogućnostima poboljšanja mobilnosti crnogorskih studenata i studiranja na univerzitetima u Njemačkoj, kao i o daljoj saradnji univerziteta u Njemačkoj sa Univerzitetom Crne Gore.Image

Sastanak je bio upriličen uoči današnje prezentacije Internationales Parlaments Stipendium des Deutschen Bundestages IPS - Međunarodne parlamentarne stipendije njemačkog Bundestaga, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Ambasador Matern je studentima poželio da kroz stipendiranje, i šanse koje im se prižaju, upoznaju drugu kulturu i zemlju, nauče jezik, a po povratku primijene stečeno znanje u politici.

Nadam se, kazao je, da će IPS stipendije biti toliko uspješne, da će vaša Vlada prvi put imati premijerku, a da će to biti neko ko je uspješno završio IPS stipendiju, poručio je ambasador Matern.

Poslanica Njemačkog Parlamenta Kerstin Radomski objasnila je da su stipendije namijenjene mladim ljudima, starosti do 30 godina, sa B2 nivoom poznavanja njemačkog jezika, dobrim poznavanjem njemačkog društva i istorije, i završenim studijama. 

„Stipendija obuhvata 500 eura mjesečnog džeparca, besplatan smještaj, troškove osiguranja,  putne troškove i studijska putovanja“, kazala je Kerstin.

Tokom programa, mladi ljudi imaju mogućnost da rade u Bundestagu, u timu jednog od poslanika, da prisustvuju brojnim seminarima njemačkih političkih fondacija, upoznaju eminentna imena iz svijeta politike i obilaze birački krug poslanika.  Cilj je da oni koji prođu program, vrate se u Crnu Goru i aktivno i odgovorno kreiraju njenu demokratsku budućnost.

Nekadašnji IPS stipendista Jelena Božović Đurišić  je objasnila da se za IPS stipendije treba prijaviti  godinu unaprijed, a da program traje pet mjeseci,  od 1. marta do 31. jula.

Da bi se prijavili za program potrebno je motivaciono pismo, ne duže od jedne stranice, dva pisma preporuke, od kojih je poželjno da jedno bude od poslodavca, a drugo od univerzitetskog profesora i sertifikat o poznavanju njemačkog jezika.

Stipendisti su međusobno povezani na društvenoj mreži, a imaju mogućnost da se sastaju jednom godišnje  u Berlinu. Program obuhvata više od 40 zemalja.  

Detaljne informacije o programu, formulari za prijavljivanje i uslovi za apliciranje mogu se naći na web stranici Bundestaga:  www.bundestag.de/ips,  na web stranici Ambasade Njemačke u Crnoj Gori  i na Facebook stranici IPS Montenegro.  Stipendiste bira nezavisna izborna komisija Njemačkog Bundestaga.

Dokumenti

IPS prezentacija na njemačkom jeziku

IPS 2017 prezentacija na crnogorskom jeziku

IPS Universitätspräsentation 2017


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

23.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Stipendije za doktorska istraživanja

DETALJNIJE

18.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Aplikacije za AmCham stipendije otvorene

DETALJNIJE

18.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Stipendije za postdiplomske studije na Univerzitetu Malte

DETALJNIJE

14.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Konkurs za stipendije Fonda Queen Jadwiga

DETALJNIJE

14.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Otvoreni konkursi za programe razmjene - Ambasada SAD Podgorica

DETALJNIJE

11.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Studenti potpisali Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Trans2Work projekta

DETALJNIJE

11.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Ljetnja škola o kontrolnim sistemima za akceleratore u kompaniji COSYLAB u Ljubljani

DETALJNIJE

09.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Takmičenje "Falling Walls Lab" u Beogradu 24. juna

DETALJNIJE

08.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Poziv za ljetnju školu o transferu tehnologije u Podgorici otvoren do 10. maja

DETALJNIJE

07.05.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Univerzitet Crne Gore domaćin 20 evropskih i regionalnih univerziteta

DETALJNIJE