04.10.2017

Predstavljene mogućnosti usavršavanja u Njemačkoj  

 
 

 Vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić i ambasador Njemačke Hans Günther Mattern razgovarali su danas o mogućnostima poboljšanja mobilnosti crnogorskih studenata i studiranja na univerzitetima u Njemačkoj, kao i o daljoj saradnji univerziteta u Njemačkoj sa Univerzitetom Crne Gore.Image

Sastanak je bio upriličen uoči današnje prezentacije Internationales Parlaments Stipendium des Deutschen Bundestages IPS - Međunarodne parlamentarne stipendije njemačkog Bundestaga, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Ambasador Matern je studentima poželio da kroz stipendiranje, i šanse koje im se prižaju, upoznaju drugu kulturu i zemlju, nauče jezik, a po povratku primijene stečeno znanje u politici.

Nadam se, kazao je, da će IPS stipendije biti toliko uspješne, da će vaša Vlada prvi put imati premijerku, a da će to biti neko ko je uspješno završio IPS stipendiju, poručio je ambasador Matern.

Poslanica Njemačkog Parlamenta Kerstin Radomski objasnila je da su stipendije namijenjene mladim ljudima, starosti do 30 godina, sa B2 nivoom poznavanja njemačkog jezika, dobrim poznavanjem njemačkog društva i istorije, i završenim studijama. 

„Stipendija obuhvata 500 eura mjesečnog džeparca, besplatan smještaj, troškove osiguranja,  putne troškove i studijska putovanja“, kazala je Kerstin.

Tokom programa, mladi ljudi imaju mogućnost da rade u Bundestagu, u timu jednog od poslanika, da prisustvuju brojnim seminarima njemačkih političkih fondacija, upoznaju eminentna imena iz svijeta politike i obilaze birački krug poslanika.  Cilj je da oni koji prođu program, vrate se u Crnu Goru i aktivno i odgovorno kreiraju njenu demokratsku budućnost.

Nekadašnji IPS stipendista Jelena Božović Đurišić  je objasnila da se za IPS stipendije treba prijaviti  godinu unaprijed, a da program traje pet mjeseci,  od 1. marta do 31. jula.

Da bi se prijavili za program potrebno je motivaciono pismo, ne duže od jedne stranice, dva pisma preporuke, od kojih je poželjno da jedno bude od poslodavca, a drugo od univerzitetskog profesora i sertifikat o poznavanju njemačkog jezika.

Stipendisti su međusobno povezani na društvenoj mreži, a imaju mogućnost da se sastaju jednom godišnje  u Berlinu. Program obuhvata više od 40 zemalja.  

Detaljne informacije o programu, formulari za prijavljivanje i uslovi za apliciranje mogu se naći na web stranici Bundestaga:  www.bundestag.de/ips,  na web stranici Ambasade Njemačke u Crnoj Gori  i na Facebook stranici IPS Montenegro.  Stipendiste bira nezavisna izborna komisija Njemačkog Bundestaga.

Dokumenti

IPS prezentacija na njemačkom jeziku

IPS 2017 prezentacija na crnogorskom jeziku

IPS Universitätspräsentation 2017


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

16.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Konkurs za Ondokuz Mayis Universitesi u okviru Mevlana programa razmjene

DETALJNIJE

15.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Jedanaest ključnih preporuka za budućnost evropskih istraživanja

DETALJNIJE

15.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Stipendije Bavarske za ljetnje kurseve njemačkog jezika

DETALJNIJE

14.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Malta stipendira kandidate iz oblasti međunarodnog pomorskog prava i zakonodavstva

DETALJNIJE

13.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Univerzitet u Gracu nudi kratkotrajne posjete mladim istraživačima

DETALJNIJE

13.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Vlada Slovačke dodjeljuje stipendije

DETALJNIJE

13.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Vlada NR Kine dodjeljuje stipendije kadidatima iz Crne Gore

DETALJNIJE

12.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

NR Kina dodjeljuje tri pune stipendije za Medicinski fakultet

DETALJNIJE

06.02.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Ljetnja škola "Sistemi modela ćelija" u Rimu

DETALJNIJE

30.01.2018 Centar za međunarodnu saradnju

Stipendije za postdiplomske studije za državljane zemalja Zapadnog Balkana u Republici Sloveniji

DETALJNIJE