Predstavljeni krediti za program




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studenti Univerziteta Crne Gore  koji su zainteresovani za četvoromjesečni boravak u Sjedinjenim Američkim Državama, kroz program „Work&Travel“ mogli su se danas u Rektoratu Univerziteta informisati o namjenskim kreditima koje obezbijeđuje NLB Montenegro banka, ali i čuti iskustva dosadašnjih korisnika i druge korisne informacije.

„Work and Travel“ je program kulturne razmjene koju je State Department pokrenuo 1960. godine. U prosjeku godišnje na ovom programu učestvuje oko 100.000 studenta iz cijelog svijeta, a među njima i studenti sa Univerziteta Crne Gore. Pravo učešća imaju studenti koji žele da borave i rade u SAD tokom ljetnje pauze.

Osnovna svrha programa nije samo mogućnost zarade, već i opšta i  kulturološka edukacija, kao i unaprijeđenje znanja engleskog jezika. Živimo u maloj državi, ali nadam se da su naši pogledi na svijet okrenuti prema globalnim interesovanjima i kretanjima“ , kazala je vođa filijale NLB banke Milena Mučalica, koja je predstavila kredite.

Ona je rekla da za kredit mogu aplicirati redovni studenti, dok im roditelji mogu biti sudužnici. Iznos kredita može biti do 2,500 eura uz mogućnost otplate do 24 mjeseca. Banka odobrava i beskamatni grejs period od sedam mjeseci.

Iskustvo iz programa "Work&Travel" sa studentima je podijelio njihov kolega Milutin Burić, koji je pripravnik u NLB banci.

„Savjetovao bih svakom od vas da se prijavi na ovaj program. Mislim da ne postoji nijedan student koji je bio na ovom progamu, a da nije doživio sjajno iskustvo i stekao nezaboravne uspomene. Ne možete pogriješiti pri izboru. Zarada je sigurna. Amerikanci su veoma ljubazni, vrlo srdačni i žele da vam izađu u susret. Kada vide da se najbolje ne snalazite rado će vam priskočiti u pomoć. Ugovorom ste u potpunosti pokriveni i sa zdravstvenim osiguranjem. Sve ono što smo gledali u filmovima sada nam je na dohvat ruke“.

Slična iskustva imale su i studentkinje Univerziteta Crne Gore koje su prošle godine bile korisnice programa koji im je, kako kažu, promijenio pogled na život.

„Kao neko ko je dva puta iskoristio ovu priliku za odlazak u Ameriku mogu da kažem da je ovo sjajna šansa koju treba da iskoristi svaki mlad i ambiciozan student, kako bi stekao dodatno iskustvo koje će mnogo značiti u daljem napredovanju. Sve prednosti koje ovaj program donosi su nemjerljive u odnosu na uloženo, tako da svima toplo preporučujem da se usude i odu, jer se neće pokajati“, kazala je Gordana Kostić sa Elektrotehničkog fakulteta.

Jelka Filipović sa Fakulteta političkih nauka takođe se vratila sa pozivitnim utiscima: „Program WAT je jedinstvena prilika za studente koju ne treba propustiti ukoliko želite da se lijepo provedete, putujete, upoznate nove ljude i njihovu kulturu i pored toga zaradite. U toku trajanja programa imala sam priliku da govorim isključivo engleskim jezikom i da na taj način steknem slobodu komuniciranja i usavršim izgovor. Smatram da niko neće pogriješiti ako odluči da ide, jer je sigurno vrijedno uloženog novca.“

Slične utiske imala je i njena koleginica sa fakulteta Danijela Radičević kojoj je odlazak u SAD bio veliko iskustvo. "Upoznala sam mnogo ljudi ne samo iz Amerike već i iz Azije i Evrope. To je sasvim drugačija kultura od naše i jako je zanimljivo slušati i razmjenjivati mišljenja sa njima. U mjestu u kojem sam ja boravila bilo je dosta različitih nacija, tako da su imali dosta toga da mi pokažu i ispričaju. Jezik mi nije predstavljao problem, ali sam za tri mjeseca dosta toga naučila i usavršila ono što sam već znala. Novac za ovo putovanje sam pozajmila od rođaka, ali se sve to na kraju isplatilo i svakako bih svim studentima preporučila da se prijave i pođu jer je to zaista jedno predivno i nezaboravno iskustvo.“

Prezentaciju studentskih kredita organizovao je Karijerni centar Univereziteta Crne Gore u saradnji sa NLB Montenegro bankom, a više informacija o kreditima možete pronaći na zvaničnoj web-stranici banke.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.