08.12.2017

Kako učestvovati u programu Marija Sklodovski Kiri


Marija Sklodovski Kiri akcije, programska šema Horizonta 2020, imenovana po poljsko-francuskoj dvostrukoj dobitnici Nobelove nagrade, podržava istraživače u svim fazama karijere. Kako da istraživači apliciraju za individualne stipendije govorio je Dalibor Drljača, u okviru seminara „Perspektive za razvoj karijere istraživača“, koju je organizovao Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Euraxess mreža u Crnoj Gori, u saradnji sa Erasmus + projektom RE@WBC.

Drljača, sa Nezavisnog univerziteta iz Banja Luke, konsultant je u Europrojekt centru sa  višegodišnjimImage iskustvom u EU programima za obrazovanje i nauku.

On je ukazao da je prednost u okviru programa  individualnih stipendija što istraživači sami mogu zadati temu i obrađivati je kako žele. Dok mladi istraživači mogu koristiti prilike koje im se nude kroz inovativne trening mreže, s tim što moraju završiti doktorske studije do kraja projekta, čime se štiti njihovo pravo.Image

On je ukazao da ovaj program razmatra sve detalje i prava istraživača, pa čak postoji i poseban iznos opredijeljen i za porodicu istraživača, bez obzira da li ona sa njim boravi u drugoj zemlji ili ostaje. 

„Istraživači ne smiju biti skromni već imati velike planove i ići u druge zemlje da bi razvili potencijal na Univerzitetu koji im za to može pružiti mogućnosti, a potom ogromni potencijal i nanje prenijeti u svoju zemlju“, smatra Drljača.

Kao pozitivan primjer ishoda ove akcije, naveo je i naučnike koji su proizveli softver za vizuelne efekte primijenjene u dva holivudska filma (Casino Royale i Charlie and the Chocolate Factory) za koji su dobili Oskara.

Marija Sklodovski Kiri akcija  takođe podržava industrijske doktorate, kombinujući akademsko istraživanje s radom u kompanijama i druge inovativne obuke koja povećava zapošljivost i razvoj karijere.

Uz velikodušno finansiranje istraživanja, naučnici imaju mogućnost sticanja iskustva u inostranstvu i privatnom sektoru, i usavrše se u disciplinama korisnim za njihovu karijeru. 

Kao aktivan učesnik u više desetina TEMPUS i ERASMUS projekata, 7 FP7 i 5 H2020 projekata, projekt menadžer IPA projekta NET i učesnik 3 projekta Svjetske Banke u BiH, a i nekoliko bilateralnih projekata (SIDA, Norway, JICA), Drljača je objasnio faze apliciranja i budžetiranja kroz prezentaciju datu u prilogu.

 

 

Dokumenti

Kako ucestvovati u programu MSCA.pdf


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

11.01.2018 Karijerni centar

Sajam internacionalnih poslova i stručnih praksi - Best Career Day

DETALJNIJE

10.01.2018 Karijerni centar

Stipendije Marija Sklodovska Kiri (H2020) za mlade istraživače

DETALJNIJE

08.12.2017 Karijerni centar

Evropski prostor istraživača - otvoreno tržište rada

DETALJNIJE

04.12.2017 Karijerni centar

Jednodnevni seminar za istraživače 7. decembra

DETALJNIJE

24.11.2017 Karijerni centar

Univerzitet Crne Gore promovisan na info danu za srednjoškolce

DETALJNIJE

21.11.2017 Karijerni centar

Održana radionica o traženju posla

DETALJNIJE

21.11.2017 Karijerni centar

Dvodnevni kurs "Startup BEE"

DETALJNIJE

09.11.2017 Karijerni centar

Održan sastanak o transferu tehnologija na Zapadnom Balkanu

DETALJNIJE

06.11.2017 Karijerni centar

Radionica o traženju posla 21. novembra

DETALJNIJE

23.10.2017 Karijerni centar

Program stipendija njemačke privrede

DETALJNIJE