08.12.2017

Kako učestvovati u programu Marija Sklodovski Kiri


Marija Sklodovski Kiri akcije, programska šema Horizonta 2020, imenovana po poljsko-francuskoj dvostrukoj dobitnici Nobelove nagrade, podržava istraživače u svim fazama karijere. Kako da istraživači apliciraju za individualne stipendije govorio je Dalibor Drljača, u okviru seminara „Perspektive za razvoj karijere istraživača“, koju je organizovao Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Euraxess mreža u Crnoj Gori, u saradnji sa Erasmus + projektom RE@WBC.

Drljača, sa Nezavisnog univerziteta iz Banja Luke, konsultant je u Europrojekt centru sa  višegodišnjimImage iskustvom u EU programima za obrazovanje i nauku.

On je ukazao da je prednost u okviru programa  individualnih stipendija što istraživači sami mogu zadati temu i obrađivati je kako žele. Dok mladi istraživači mogu koristiti prilike koje im se nude kroz inovativne trening mreže, s tim što moraju završiti doktorske studije do kraja projekta, čime se štiti njihovo pravo.Image

On je ukazao da ovaj program razmatra sve detalje i prava istraživača, pa čak postoji i poseban iznos opredijeljen i za porodicu istraživača, bez obzira da li ona sa njim boravi u drugoj zemlji ili ostaje. 

„Istraživači ne smiju biti skromni već imati velike planove i ići u druge zemlje da bi razvili potencijal na Univerzitetu koji im za to može pružiti mogućnosti, a potom ogromni potencijal i nanje prenijeti u svoju zemlju“, smatra Drljača.

Kao pozitivan primjer ishoda ove akcije, naveo je i naučnike koji su proizveli softver za vizuelne efekte primijenjene u dva holivudska filma (Casino Royale i Charlie and the Chocolate Factory) za koji su dobili Oskara.

Marija Sklodovski Kiri akcija  takođe podržava industrijske doktorate, kombinujući akademsko istraživanje s radom u kompanijama i druge inovativne obuke koja povećava zapošljivost i razvoj karijere.

Uz velikodušno finansiranje istraživanja, naučnici imaju mogućnost sticanja iskustva u inostranstvu i privatnom sektoru, i usavrše se u disciplinama korisnim za njihovu karijeru. 

Kao aktivan učesnik u više desetina TEMPUS i ERASMUS projekata, 7 FP7 i 5 H2020 projekata, projekt menadžer IPA projekta NET i učesnik 3 projekta Svjetske Banke u BiH, a i nekoliko bilateralnih projekata (SIDA, Norway, JICA), Drljača je objasnio faze apliciranja i budžetiranja kroz prezentaciju datu u prilogu.

 

 

Dokumenti

Kako ucestvovati u programu MSCA.pdf


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

18.04.2018 Karijerni centar

Dan otvorenih vrata 24. aprila

DETALJNIJE

05.04.2018 Karijerni centar

Karijerni centar podržao aktivnosti studentskih organizacija 

DETALJNIJE

27.03.2018 Karijerni centar

Predstavljen Karijerni centar na Summer Job-u 2018.

DETALJNIJE

21.03.2018 Karijerni centar

Karijerno savjetovanje o sezonskom zapošljavanju

DETALJNIJE

19.03.2018 Karijerni centar

Grantovi za pokrivanje putnih troškova za odlazak na Goldšmit konferenciju

DETALJNIJE

13.03.2018 Karijerni centar

Poziv za eksperte unutar projekta "Tech4Culture"

DETALJNIJE

12.03.2018 Karijerni centar

Obuka za učenje Znakovnog jezika

DETALJNIJE

08.03.2018 Karijerni centar

Najavljena saradnja Univerziteta Crne Gore i Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore

DETALJNIJE

02.03.2018 Karijerni centar

Takmičenje za najbolju biznis ideju Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju

DETALJNIJE

02.03.2018 Karijerni centar

Održana radionica sa poslodavcima o zapošljavanju mladih sa invaliditetom

DETALJNIJE