13.10.2017

Pravi tim u startapu može postići uspjeh Instagrama

 
Slide1 background
Slide1 background
Slide1 background
FB, TW, Linkedin, YouTube ...dodaj me
 

Prezentacija priručnika „Kako pokrenuti startap iz Crne Gore“, autora Dražena Žujovića i panel diskusije okupila je danas crnogorsku startap zajednicu, mentore, studente, kao i predstavnike nadležnih institucija i međunarodnih organizacija.

 „Sigurna sam da će vas autor Dražen Žujović podsjetiti kako su Google, Facebook i Instagram bili startapovi“, kazala je na panelu predstavnica Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u Crnoj Gori Fiona Mekluni. Ona je ukazala na važnost pokretanja poslova koji mogu biti rješenje za smanjenje stope nezaposlenosti, naročito među mladima, a koja u Crnoj Gori prelazi 35%.

„Možete da pokrenete  startap, bez obzira na vaše zanimanje i pružate sve one moderne usluge za kojima postoji sve veća potražnja na tržištu ili da čak osmislite potpuno nove“, poručila je ona. Mekluni je kao dobar primjer pozdravila i startup projekat studenata Elektrotehničkog fakulteta BeeAnd.me,  koji kombinuje inovativnu tehnologiju i zelena radna mjesta.

Ministarstvo nauke je kroz saradnju sa javnim, privatnim i akademskim sektorom stvorilo i stvara instumente koji pomažu aktiviranje startapova, a to su:  BIO-ICT Centar izvrsnosti, otvaranje Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolisa i uspostavljanje naučno-tehnološkog parka u kampusu Univerziteta Crne Gore, kazao je dr Darko Petrušić, generalni direktor  za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke.

„Živimo u vremenu digitalizacije i to je prednost koju treba da iskoristimo. Svima nam je dostupan internet, to ne važi samo za programere“, kazao je autor Žujović. Preduzetnik je svaka osoba koja ima inicijativu da mijenja svijet oko sebe, a startup je tehnološki biznis koji ima potencijal brzog rasta i velikih dometa, dodao je Žujović i naveo primjer susjedne Srbija koja „izvozi više softvera nego kukuruza i malina i dostiže budžet veći od milijardu eura“.

Studentima je preporučio da na fakultetima osnuju svoje startap zajednice jer je razmjena ideja i vođstvo mentora važna za uspješnu realizaciju ideja. Od same ideje, važniji je tim i dobra realizacija koji uz potrebe tržišta, smatra Žujović, vode  do uspjeha.

Za primjer startapa naveo je i Instagram koji je, za prvih 1000 korisnika, moglo da opslužje tri zaposlena, a potom za milion korisnika, pet zaposlenih, pri čemu treba koristiti prednosti nove tehnologije, zbog čega se startapovi često zovu tehnološki startapovi. 

Kako preći put od startap ideje do realizacije, biti dio crnogorske startap zajednice, razmotriti pravna i ostala važna pitanja za započinjanje startapa, autor je detaljno objasnio u priručniku „Kako pokrenuti startap iz Crne Gore“.    

 

 

Dokumenti

Kako pokrenuti startup iz Crne Gore.pdf


Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

18.04.2018 Karijerni centar

Dan otvorenih vrata 24. aprila

DETALJNIJE

05.04.2018 Karijerni centar

Karijerni centar podržao aktivnosti studentskih organizacija 

DETALJNIJE

27.03.2018 Karijerni centar

Predstavljen Karijerni centar na Summer Job-u 2018.

DETALJNIJE

21.03.2018 Karijerni centar

Karijerno savjetovanje o sezonskom zapošljavanju

DETALJNIJE

19.03.2018 Karijerni centar

Grantovi za pokrivanje putnih troškova za odlazak na Goldšmit konferenciju

DETALJNIJE

13.03.2018 Karijerni centar

Poziv za eksperte unutar projekta "Tech4Culture"

DETALJNIJE

12.03.2018 Karijerni centar

Obuka za učenje Znakovnog jezika

DETALJNIJE

08.03.2018 Karijerni centar

Najavljena saradnja Univerziteta Crne Gore i Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore

DETALJNIJE

02.03.2018 Karijerni centar

Takmičenje za najbolju biznis ideju Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju

DETALJNIJE

02.03.2018 Karijerni centar

Održana radionica sa poslodavcima o zapošljavanju mladih sa invaliditetom

DETALJNIJE