28.09.2016

Posjeta potpredsjednik Lazović i direktora Biroa za razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije Brahimom Sanouom MIXP-u

 
 

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije prof.dr Vujica Lazović sastao se danas sa direktorom Biroa za razvoj Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Brahimom Sanouom povodom Nacionalne tačke razmjene internet saobraćaja (MIXP) u Podgorici.

Potpredsjednik Lazović je istakao da je studija izvodljivosti uspostavljanja Nacionalne tačke razmjene internet saobraćaja (MIXP-a) u Crnoj Gori, pokazala da je to neophodan alat za pospješivanje razvoja internet servisa, snižavanje cijena usluga interneta, rasterećivanje linkova za globalni pristup internetu, poboljšavanje kvaliteta usluge pristupa internetu i sigurnosti komunikacija, kako u pogledu zaštite ličnih podataka, tako i u pogledu bezbjednosti mreže, za povećanje efikasnosti biznisa i privređivanja. Veoma je važno da jedna zemlja ima uspostavljenu Nacionalnu tačku razmjene internet saobraćaja, što smo, u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, tj. njegovim Centrom informacionog sistema, Agencijom za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, kao i uz pomoć Telenora i Crnogorskog Telekoma, a uz veliku pomoć inostranog partnera Međunarodne unije za telekomunikacije i uspjeli da realizujemo. Na taj način smo napravili korak dalje ka postizanju unaprijed zacrtanih ciljeva, rekao je potpredsjednik Lazović.

Potpredsjednik Lazović i direktor Sanou obišli su prostorije MIXP-a i istakli spremnost za nastavak i unapređenje saradnje Ministarstva za informacino društvo i telekomunikacije, Univerziteta Crne Gore i nacionalne ICT zajednice sa Međunarodnom unijom za telekomunikacije (ITU).  

Video izjave potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, direktora Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) Brahima Sanoua i prof. Boža Krstajića člana Savjetodavnog tjela za praćenje i kordinaciju MIXP-a, možete pogledati na sledećoj adresi: http://www.mid.gov.me/vijesti/.

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print
Vijesti   >>>

29.09.2017 Centar informacionog sistema

Napad na mail server ac.me

DETALJNIJE

19.06.2017 Centar informacionog sistema

Učešće na RIPE NCC IPv6 osnovnom i naprednom treningu

DETALJNIJE

22.02.2018 Centar informacionog sistema

Skraćeni link na ličnu stranicu na web portalu UCG

DETALJNIJE

16.02.2018 Centar informacionog sistema

Kreirani mail nalozi za studente koji su upisani 2017/18.

DETALJNIJE

04.07.2016 Centar informacionog sistema

Održana radionica o BGP rutiranju i BIRD aplikaciji

DETALJNIJE

31.08.2015 Centar informacionog sistema

NACIONALNA TAČKA RAZMJENE INTERNET SAOBRAĆAJA U CIS-U

DETALJNIJE